Cyberaanvallen zullen toenemen, maar 'tegen elke aanval is een verdediging'
- Nieuws
- Cyberaanvallen zullen toenemen, maar 'tegen elke aanval is een verdediging'
De cyberdreiging in Nederland is groot, meldde de NCTV afgelopen oktober al. De TU in Eindhoven is nu slachtoffer geworden en blijft vandaag dicht vanwege een cyberaanval. De universiteit heeft uit voorzorg het hele netwerk uit de lucht gehaald en daardoor is het niet mogelijk om vandaag onderwijs te geven. Is Nederland wel weerbaar tegen dit soort aanvallen? "We gaan dit vaker zien", zegt cybersecurity-expert Inge Bryan bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Cyberaanvallen zijn niets nieuws. "Bij de meeste aanvallen zijn het criminelen die doelwitten zoeken. Dat doen ze niet gericht", legt Bryan uit. Deze criminelen zoeken naar "kwetsbaarheden in systemen", om deze vervolgens te exploiteren. "Dan kijken ze waar deze software gebruikt wordt. Dat is allemaal geautomatiseerd."
Interessant doelwit
"De crimineel kijkt gewoon waar er binnen te dringen valt", gaat de cybersecurity-expert verder. Wanneer een crimineel dan eenmaal het systeem binnengedrongen is, kunnen ze vaststellen of het een "interessant doelwit" is. "Universiteiten zijn hier gevoeliger voor dan bedrijven, omdat het heel grote organisaties zijn."
De meeste organisaties werken dan ook preventief in een beveiligde omgeving. Maar wanneer er eenmaal een cyberaanval wordt uitgevoerd, is het belangrijk om het systeem af te sluiten, stelt Bryan. "Door het af te sluiten, ontnemen ze de aanvaller de macht om op afstand nog iets aan te sturen."
Open samenleving
Hoewel dit een "drastische" maatregel is, zal dit vaker voorkomen, voorspelt Bryan. "We zijn zeer weerbaar tegen cyberaanvallen. Alles wat er als aanval te bedenken is, is een verdediging tegen." En dat is nodig om een "open samenleving" te blijven. "Het gaat dynamischer worden. Op sommige momenten zullen dingen even helemaal dichtgaan", aldus Bryan.
Minimale impact
Mimoent Haddouti, cybersecurity officer bij accountantskantoor PWC, onderstreept dat er veel maatregelen genomen zijn tegen cyberaanvallen, maar weet dat ook hackers zich doorontwikkelen. "Het gaat niet alleen over het beschermen tegen het binnenkomen, maar ook voorbereiden op wat je doet wanneer het wel gebeurt en hoe je herstelt met minimale impact."
'Leid bètamensen op'
Beller Francisca Wagenmakers vindt dat het tijd is dat de overheid zich inzet om bètavakken beter te promoten, om er zo voor te zorgen dat meer mensen bijvoorbeeld IT-opleidingen gaan doen. "We willen een open samenleving zijn, daar hebben we cyberspecialisten nodig. We moeten het hebben van de Nederlandse bèta’s. Maar dat is op dit moment teleurstellend."
Luisteraar Judith Hazenberg vindt het goed dat Nederlanders steeds bewuster zijn van cybercrime. "Aan de andere kant ben ik wat naïef en denk: als het zover komt, red ik het dan wel weer." Beller John van der Zeeuw vindt dat mensen beter moeten nadenken over de sites die ze tijdens het werk bezoeken. "Thuis zijn ze minder geïnteresseerd, er is daar namelijk minder te halen." En luisteraar Hans Vaarkamp wil IT'ers in het zonnetje zetten: "Wat er op de achtergrond gebeurt, wordt vaak ondergewaardeerd."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!