Deze boer wil van de banklening af en verkoopt daarom zelf obligaties
- Nieuws
- Deze boer wil van de banklening af en verkoopt daarom zelf obligaties
Biologische boer Bartele Holtrop verkoopt sinds kort zelf obligaties, om los te komen van de bank. In ruil krijg je rendement of producten van de boerderij zoals vlees, eieren of boter. "Ik moest van de ene op de andere dag drie keer zoveel betalen van de bank. Dat is oneerlijk", vertelt hij in Geld of je Leven.
Friese boer verkoopt obligaties om zijn boerderij te financieren
Video niet beschikbaar
Holtrop kocht in 2013 zijn boerderij in Friesland. Hij wilde een biologisch bedrijf starten. "We hebben tachtig koeien. We hebben het in 2013 gekocht, met een lening van 1,6 miljoen."
Voor hem was de gang naar de bank op dat moment de enige manier om zijn bedrijf te kunnen starten. Nu probeert hij, via obligaties die hij zelf uitgeeft, van de invloed van de bank af te komen. "Ik ben niet klaar met de bank, maar wel met de mensen die bepalen hoe ik mijn boerderij moet draaien."
Hypotheek keer vier
Hij vindt dat de bank te veel winst maakt. "Je krijgt een brief dat de ECB de rente heeft verhoogd, en dat de bank dat ook doorvoert in mijn lening. Je moet je voorstellen dat de bank van de ene op de andere dag de bank besluit om je hypotheek keer vier te verhogen. Van 900 naar 4000. Dat is oneerlijk en niet realistisch."
Zo ging het ook bij Holtrop: hij moest van de ene op de andere dag drie keer zoveel betalen. "Ik ging van 4000 euro naar 12.000 à 13.000 euro." Zonder dat hij daar iets voor terugkrijgt, vertelt hij. "Als je meer moet betalen voor energie, zet je je kachel lager. Als je auto te duur wordt, ga je met de fiets. Maar als je huis keer vier gaat, zonder dat je daar ook maar iets voor terugkrijgt, dat ga ik niet doen."
Obligaties
Dus besloot hij obligaties te gaan uitgeven. Iedereen kan een stukje land kopen, voor 1000 euro. En je krijgt er rendement voor terug. "Je hebt drie soorten obligaties: of je krijgt 0,01% rente, die steunen ons met een soort schenking, omdat ze ons sympathiek vinden. Eentje van 2% rendement en eentje van 6%, voor mensen die in de buurt wonen. Dan krijg je producten die we verkopen op de boerderij, zoals melk, pannenkoeken en boter."
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.