Economie
EO

Honderden euro's belasting: waarom zijn gemeentelijke heffingen zo hoog?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderden euro's belasting: waarom zijn gemeentelijke heffingen zo hoog?

Een dezer dagen krijgt iedereen een aanslag van de gemeentelijke belastingen: de OZB, de afvalstoffen- en de rioolheffing. In bijna alle gemeentes gaan ze omhoog, meldde het CBS. Hoe kan dat? "Gemeenten hebben gewoon te maken met inflatie", zegt onderzoeker Corine Hoeben. En dit jaar valt het nog wel mee: "Vorig jaar was de stijging veel hoger."

Waarom betaal je in de ene gemeente meer belasting dan in de andere?

Video niet beschikbaar

"De gemeenten hebben het geld nodig om zaken te regelen waarvan wij allemaal gebruikmaken. Wegen, plantsoentjes, maar ook de jeugdzorg die gemeenten moeten regelen", vertelt Hoeben, die werkt bij COELO, een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoeben snapt overigens wel dat mensen zich ergeren aan de belastingen. "Je ziet direct dat je het betaalt", vertelt ze. Bij andere belastingen, zoals loonheffing en btw, gaat het indirect.

Verschillend per gemeente

Hoeveel je moet betalen, ligt aan waar je woont. De heffingen zijn erg verschillend per gemeente. Dat is logisch, vertelt Hoeben. "In een gemeente met veel dorpen moet de vuilniswagen verder rijden", vertelt ze. Ook in een gemeente waar de riolering steeds wegzakt, zijn de kosten voor het onderhoud hoger. Los hiervan kunnen gemeenten natuurlijk ook gewoon zelf kiezen waaraan ze hun geld besteden: "De wensen in Amsterdam zijn anders dan in Staphorst."

In Leiden maakte men het wel heel bont: de gemeentelijke rioolheffing stijgt daar met maar liefst 27 procent. VVD-raadslid Dorien Verbree klaagt steen en been: "De uiteindelijke rekening die je op de mat krijgt van de gemeente is al vier jaar lang enorm aan het stijgen."

Hoeben stelt dat Leiden de riolen deels betaalde van de OZB, wat gewoon legaal is. Dat wordt afgebouwd, waardoor de rioolheffing dus omhoog gaat. "Dan kunnen ze van de OZB andere dingen doen", zegt de onderzoeker. Verbree is niet overtuigd: "Ik ben écht heel veel gaan betalen, want ook de OZB stijgt gewoon door." Wat haar betreft moeten de belastingen toch weer omlaag.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie