Beleggen in wapenindustrie 'populairder' aan het worden: 'Moeten we nu over nadenken'
- Nieuws
- Beleggen in wapenindustrie 'populairder' aan het worden: 'Moeten we nu over nadenken'
Mocht er een Europees leger komen, moeten er ook veel meer wapens gefabriceerd worden, evenals andere oorlogsmaterialen. Maar daar loopt de EU in achter en om een inhaalslag te maken, zijn miljarden nodig. Is het tijd voor pensioenfondsen om te investeren in de defensie- en wapenindustrie? "Een van de grondrechten is dat je verdedigd wordt en dat je land daarvoor garant staat", zegt beleggingsexpert Dennis van der Putten bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Bedrijven die al wapens maken, zien de koersloop al omhooggaan, meldt Van der Putten. "De discussie is bij institutionele beleggers op gang aan het komen", voegt Van der Putten toe. De oorlogsdreiging neemt namelijk toe en een Europees leger lijkt steeds reëler. Maar bij pensioenfondsen was investeren in wapenhandel not done. "Je hebt nu een nieuwe politieke realiteit en die vraagt om nieuwe inzichten. Het is populairder aan het worden", stelt de expert.
Welke wapens?
Het staat pensioenfondsen in principe vrij om te investeren waar zij dat willen doen. Stabiliteit staat daarbij voorop, vertelt Van der Putten. Tegelijkertijd gaat het ook om wat er gebeurt met de investeringen. "Welke wapens koop je? Als ze eenmaal gekocht zijn en de oorlog is over, wat gebeurt er dan met die wapens? Gaat het dan naar regimes die we niet willen?"
Beperkingen
De overheid gaat over de inkoop van wapens en moet dus die zekerheid kunnen geven aan de pensioenfondsen. Daar zitten wel bepaalde grenzen aan, zo mag er bijvoorbeeld niet geïnvesteerd worden in clustermunities. "Dat is een harde grens", vertelt Van der Putten. Het wordt al meer een grijs gebied bij biochemische wapens en massavernietigingswapens.
Grondrecht
Waarom het gesprek hier nu zo anders over gevoerd wordt, heeft volgens Van der Putten alles te maken met de "realiteit" dat Europa niet meer "zo sterk" ervoor staat zonder de steun van de VS. "Een van de grondrechten is dat je verdedigd wordt en dat je land daarvoor garant staat." Maar gaan pensioenfondsen daarin mee? En gaan ze dan ook investeren in de wapenindustrie?
Dat zal heel erg afhangen van iedere individuele pensioenfonds. Sommigen zijn tegen elke vorm van wapens, anderen zien weinig issues bij welk wapen dan ook. "Het midden is een beetje: wel conventioneel, niet controversieel", stelt Van der Putten.
Conglomeraten
Het is ook niet altijd even duidelijk of een pensioenfonds investeert in de defensie-industrie. "Je hebt grote conglomeraten zoals Saab en Rolls-Royce die onderdelen maken voor de defensie-industrie. Als je een schroef maakt voor meerdere dingen, is het goed. Als het alleen voor raketten gemaakt wordt, is het fout", legt Van der Putten uit. "Pensioenfondsen hebben daar wel zicht op."
Langetermijndenken is daarbij van groot belang, stelt de beleggingsexpert. Als een oorlog weer voorbij is, wat gebeurt er dan met de wapens? "Wat doen we dan met die capaciteit? Daar moeten we nu al over nadenken." Het moet natuurlijk niet in verkeerde handen komen.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!