Boetes voor Apple en Meta staan los van handelsoorlog
- Nieuws
- Boetes voor Apple en Meta staan los van handelsoorlog
Apple en Meta overtreden de Digital Markets Act (DMA), dat heeft de Europese Commissie beoordeeld. De twee techgiganten moeten allebei een boete betalen voor de overtreding. Hoewel de boetes niets te maken hebben met de handelsoorlog over de importtarieven, koppelen Trump en Meta het wél daaraan.
Video niet beschikbaar
De DMA moet voorkomen dat grote internetbedrijven teveel macht krijgen en de rechten van de gebruikers van de platformen beschermen. Apple en Meta hebben zich daar niet aan gehouden doordat Apple het de gebruikers te moeilijk maakt om aankopen buiten de App Store te doen. Meta maakt het gebruikers te moeilijk om goede keuzes te maken over het delen van persoonlijke gegevens met de platformen. Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, krijgt een boete van 200 miljoen euro. Apple moet 500 miljoen euro betalen. EU-correspondent Ardy Stemerding: "Het is voor het eerst dat via deze wet boetes zijn opgelegd, de boetes zijn proportioneel volgens de Europese Commissie."
Handelsoorlog
Maar daar zijn de Amerikaanse bedrijven het niet mee eens, Meta noemt in de officiële reactie dat ze vinden dat de Europese Commissie succesvolle Amerikaanse bedrijven probeert te benadelen. Ook zien ze het als een soort 'importheffing', waarmee ze het verband leggen met de handelsoorlog. Donald Trump koppelt de boetes ook aan de importtarieven die de Verenigde Staten en Europa elkaar opleggen. Hij vindt dat Amerikaanse bedrijven aan veel te ingewikkelde Europese regelgeving moeten voldoen. "De Europese Commissie blijft benadrukken dat het er niets mee te maken heeft. Het onderzoek is al een jaar geleden gestart. Trump was toen nog geen president."
Afschrikking
De DMA trad in werking op 1 november 2022 en is van toepassing geworden op 2 mei 2023. In maart 2024 startte de onderzoeken naar de twee bedrijven. Meta en Apple kunnen naar de rechter stappen als ze het niet eens zijn met de boetes, maar volgens de Europese Commissie zijn de boetes definitief. Ze hadden nog veel hoger kunnen uitpakken, benoemt de EU-correspondent. "Het hadden ook tientallen miljarden kunnen zijn, deze miljoenen zijn dus een soort fooitje." De Europese Commissie hoopt dat de boetes andere grote techbedrijven afschrikken. Stemerding: "Het is de bedoeling dat de bedrijven voldoen aan de regels, dat de concurrentie eerlijk blijft en gebruikers beschermd worden." Meta en Apple hebben zestig dagen om hun beleid aan te passen en daarna kunnen er weer nieuwe boetes opgelegd worden.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.