Diederik Samsom: 12 miljard mensen in welvaart op een duurzame manier is mogelijk
- Nieuws
- Diederik Samsom: 12 miljard mensen in welvaart op een duurzame manier is mogelijk
Diederik Samsom was ooit somber over het voortbestaan van de aarde, maar inmiddels is hij een zelfbenoemd 'tech-optimist'. "We kunnen met 12 miljard mensen leven in Europese welvaart, zonder de grenzen van de aarde te overschrijden", zegt hij in de podcast 'Is er leven na de groei?'
In de podcast, die wordt gemaakt door het programma Geld of je leven, bepleit econoom Paul Schenderling om te stoppen met economische groei. Volgens hem doet groei onze inspanningen om het milieu te verbeteren te niet. In de vierde aflevering was Samsom te gast, die het niet met Schenderling eens is.
Is er leven na de groei? - 4. 'Groene groei is keihard nodig' - Geld of je leven
Volgens Diederik Samsom, die de afgelopen jaren kabinetschef was van Eurocommissarissen Timmermans en Hoekstra in Brussel en zich bezighield met de Green Deal van de Europese Unie, is dat niet nodig. De economie kan prima blijven groeien, als het maar op een goede manier gebeurt. "Als natuurkundige weet ik, dat we genoeg krijgen van het universum, vooral de zon, om in onze welvaart te voorzien", stelt hij.
De zon is een soort oneindige energiebron. Als we die energie kunnen gebruiken, stoten we bijna geen CO2 meer uit en kan de economie gewoon doorgroeien. "De afgelopen decennia is het spectaculair hard gegaan met een aantal duurzame, schone technieken", vindt hij. "We hebben een spectaculaire innovatie-curve."
Degrowth
Heel lang was Samsom overigens aanhanger van het idee van degrowth: de economie verkleinen. Als politicus leerde hij echter dat dat niet kan. Toen hij in 2012 als PvdA-leider aan aan de formatietafel terecht kwam, had Nederland te maken met economische krimp. "Alles liep in het honderd, met name de werkloosheid. Er werden 30.000 mensen per maand werkloos. Dan ga je alles doen om te zorgen dat het minder erg wordt, zeker voor die mensen. Het was een reality check", vertelt hij. "We zaten al sinds 2009 in krimp en dat is niemand bevallen…"
Paul Schenderling is overigens ook geen voorstander van degrowth. Hij wil dat de economie stabiel blijft, door een quotum in te stellen voor aan het gebruik van bijvoorbeeld grondstoffen en water.