Podcast
EO

Hoe maak je de meeste impact op het milieu? 'Minder spullen kopen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak je de meeste impact op het milieu? 'Minder spullen kopen'

Veel mensen denken bij een duurzame levensstijl aan minder vliegen en geen vlees eten, maar heel veel zit ook in de spullen die je koopt. Dat zegt econoom Paul Schenderling, die in de EO-podcast Is er leven na de groei? op zoek is naar alternatieven voor onze huidige economie.

In de podcast, gelieerd aan het NPO Radio 1-programma Geld of je leven (EO), gaat Schenderling wekelijks in gesprek met oud-politicus Gert-Jan Segers – die geïnspireerd is door de econoom – en presentator Hans van der Steeg. In de tweede aflevering vertelt Schenderling over zijn eigen levensstijl.

Is er leven na de groei? - 2. Kun je gelukkiger leven met minder geld en spullen? - Geld of je leven

In 2016 trouwde Schenderling met zijn vrouw en wilden zij een zo duurzaam mogelijk leven leiden. "Binnen de draagkracht van de aarde", zoals hij dat zelf noemt. Hij kwam erachter dat niet minder vlees eten of groener reizen de meeste milieuwinst oplevert, maar minder spullen kopen. "Dit las ik in het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn, die een top-10 heeft gemaakt van zaken. Spullen staat op 1", aldus de econoom.

Hij ondernam actie: "We zijn het hele huishoudboekje doorgegaan en dan kom je uit op alles wat je kunt vastpakken: kleding, schoenen, elektronica, witgoed, gereedschap, speelgoed. Die dingen maken eigenlijk de meeste impact."

Voor elke product ging hij langs: "1. Heb ik het echt nodig? 2. Kunnen we het delen, repareren, of zelf creëren? 3. En zo nee: kunnen we iets kopen wat duurzaam geproduceerd is of een lange levensduur heeft?"

Goedkoop is duurkoop

Schoenen zijn een goed voorbeeld, vertelt hij: die heb je echt nodig, maar je kunt ze niet delen of zelf maken. Daarom koopt Schenderling hele dure schoenen die lang meegaan. "Dat was in het begin heel spannend. Ik had gehoord: duurdere schoenen gaan lang mee, maar ik had toen niet het inkomen dat ik heel dure schoenen kon kopen. Ik kocht schoenen van 250 euro per paar, dat was een enorm risico, want stel dat die belofte niet klopt? Maar inmiddels weet ik dat het zich écht terugbetaalt: ook financieel." Als ze kapot zijn, laat hij ze repareren.

In dit laatste zit wel een probleem, geeft hij toe, want heel veel mensen kunnen niet zomaar 250 euro aan schoenen uitgeven. "Als je arm bent, ben je veroordeeld tot het kopen van producten van slechte kwaliteit. Dat is slecht voor de aarde en ook nog eens slecht voor hun portemonnee. Blijkbaar hebben we zo’n samenleving gecreëerd", zegt hij. "Je moet dit verhaal dus ook niet idealiseren, want als je tot de 30% laagste huishoudens behoort, is het heel moeilijk om je voetafdruk te verlagen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie