Econoom schopt tegen heilig huisje: 'Stop met economische groei'
- Nieuws
- Econoom schopt tegen heilig huisje: 'Stop met economische groei'
Om de uitputting en de opwarming van de aarde te stoppen is het onontkoombaar dat we stoppen met het streven naar economische groei. Dat zegt econoom Paul Schenderling in Geld of je Leven. Om zelf het goede voorbeeld te geven gooide hij zijn leven om.
Video niet beschikbaar
Er is veel wetenschappelijk bewijs dat economische groei per definitie slecht is voor de planeet, stelt Schenderling. Dat geldt nog steeds, als bedrijven duurzamer gaan produceren. In zogeheten ‘groene groei’ gelooft hij niet.
Groener leven goedkoper
De econoom pleit ervoor om een stevige milieubelasting op consumptie in te voeren. “Op deze manier gaan consumenten kiezen voor producten die milieuvriendelijker tot stand zijn gekomen. Zo heeft elektronica verreweg de grootste milieu-impact. Een stevige CO2-heffing daarop maakt het duurder. Dan gaan we als consument nadenken: hoe zorg ik ervoor dat ik zo lang mogelijk met m’n smartphone doe, in plaats van dat ik ‘m na twee of drie jaar afdank?”
Zelf heeft de econoom zijn leven compleet omgegooid en besloot hij met zijn gezin te gaan ‘leven van genoeg’. Schenderling kwam er ook achter dat groener leven goedkoper is. “In eerste instantie ben je wat meer geld kwijt, maar na vijf jaar substantieel 20 procent minder. Als je focust op producten die lang meegaan, bespaar je daar verreweg het meest op.“
Teruggang in welvaart?
Volgens Rabobank-econoom Sjoerd Hardeman moeten we bij zo’n forse milieubelasting nadenken over de gevolgen voor gewone burgers. “Mensen willen nog wel eten en drinken, en van A naar B kunnen komen. Ook de onderkant van de samenleving wil een leven kunnen leiden waarin ze welvarend zijn. Dus je zult hen moeten compenseren, op de korte termijn.”
Paul Schenderling is van mening dat een milieuheffing op consumptie gepaard moet gaan met een fors lagere belasting op arbeid en inkomen. “Dan krijgen mensen met een gemiddeld of lager inkomen veel meer belasting terug, zodat de levensstandaard amper verandert. De gevolgen zijn dan vooral merkbaar voor de tien procent hoogste inkomens.”
Het betekent overigens voor negentig procent van de mensen geen teruggang in welvaart. “Je hoeft niet per se te denken dat minder groei, minder geluk is of minder welbevinden en minder welvaart”, zo zegt Schenderling. “Het betekent dat we tevreden zijn met wat we nu hebben en afstand doen van de claim ‘meer, meer, meer’. Zo behouden we de huidige welvaart en halen we de doelen van Parijs.”
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.