Buitenland
MAX

Volkswagen onder druk: transitie naar elektrische auto's verloopt stroef

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volkswagen onder druk: transitie naar elektrische auto's verloopt stroef

De auto-industrie is volop in beweging, maar niet zonder hobbels. Vooral Volkswagen bevindt zich op een keerpunt. Hoewel er geen sprake is van een echte crisis, zoals vaak wordt gesuggereerd, zijn er wel degelijk uitdagingen voor de Duitse automaker. "De winst daalt, maar er is nog geen verlies," aldus Cornelis Kit van Autoweek. Toch lijkt het merk onder druk te staan vanwege de transitie naar elektrische voertuigen, vooral in China.

Video niet beschikbaar

Problemen met elektrische auto's

Volkswagen investeert al jaren in elektrische auto’s, maar loopt achter op concurrenten zoals Tesla, die zich volledig op elektrisch rijden richt. "Tesla doet alleen maar elektrische auto's, dat is hun kunstje," vertelt Kit. Voor autofabrikanten als Volkswagen en Ford, die nog altijd verbrandingsmotoren produceren, is de overgang naar volledig elektrisch een complexe balans. De Europese wetgeving legt een verbod op verbrandingsmotoren vanaf 2035, maar er zijn signalen dat deze termijn mogelijk wordt versoepeld voor CO2-neutrale brandstoffen.

De uitdaging zit echter niet alleen bij de productie, maar ook bij de consument. "Mensen willen goedkoop rijden, en dat is met elektrische auto’s vaak niet het geval." Het belastingvoordeel op elektrische voertuigen wordt afgebouwd, en dat maakt de overstap voor veel mensen financieel minder aantrekkelijk. Bovendien zijn tweedehands elektrische auto's nog steeds duur en vaak technologisch verouderd.

Een kwestie van timing

Volkswagen lijkt een slachtoffer van timing te zijn in de overgang naar elektrisch rijden. "Ze zijn een beetje te vroeg", zegt Kit. Dit heeft deels te maken met het dieselschandaal uit 2015, waarna Volkswagen snel overschakelde naar elektrische auto’s in een poging om de schade aan hun imago te herstellen. Hoewel dit bijdroeg aan een groenere reputatie, is de markt nog niet klaar voor een volledige elektrische revolutie.

Ondertussen dreigen hogere productiekosten, vooral in Duitsland, de elektrische ambities van Volkswagen verder te bemoeilijken. "Een productie in Duitsland is duurder dan in bijvoorbeeld China of Oost-Europa." De toekomst van het merk hangt dan ook af van verdere steun van de overheid en de bereidheid van de consument om over te stappen op elektrisch rijden.

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie