Baas Budget Energie: 'Te veel wantrouwen richting energiebedrijven'
- Nieuws
- Baas Budget Energie: 'Te veel wantrouwen richting energiebedrijven'
Als eerste energiemaatschappij verlaagt Budget Energie de prijzen tot onder het niveau van het prijsplafond. "Dat kan omdat wij maandelijks energie inkopen. Wij hebben ervoor gekozen om dat te doen om zo de risico's te verkleinen", zegt Caroline Princen in Geld of je Leven. Toch waakt ceo Princen voor te veel optimisme: "Ik verwacht niet dat andere energiebedrijven op hele korte termijn volgen en de markt blijft ook heel erg grillig."
Budget Energie biedt energie aan voor prijzen onder het prijsplafond
Video niet beschikbaar
Een prijsplafond blijft nog wel nodig denkt Princen: "Het geeft rust voor consumenten en de markt. Consumenten hoeven nu niet elke maand na te denken over hun energierekening. Dat prijsplafond kwam wel moeizaam tot stand. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet het aan maar het kon pas op 1 januari van dit jaar worden doorgevoerd. Volgens Princen ging dat wel in goed overleg. "Minister Jetten was constructief en was altijd beschikbaar voor meer duiding."
Princen is dan ook teleurgesteld dat er vanuit de politiek soms wantrouwen is richting energiebedrijven. "We hebben dit gedaan omdat de Belastingdienst zelf niet in staat was om het prijsplafond in te voeren. Daarom hebben wij gezegd dat we wilden helpen. Dan is het af en toe best zuur als er zoveel wantrouwen is en dat er zo negatief over ons wordt gesproken."
Wantrouwen gevoed door politiek
Princen kan tot zekere hoogte begrijpen waar dat wantrouwen vandaan komt: "Mensen gaan scherper letten op ons en meer vragen stellen. Het belang is toegenomen en ik begrijp dat mensen alerter zijn. Maar er is toch wel een sentiment in de samenleving dat wordt soms gevoed door de politiek dat energiebedrijven niet deugen." Princen is hard over hoe er soms over energiebedrijven wordt gesproken "Het wegzetten van energiebedrijven als bedrijven die woekerwinsten maken over de rug van klanten. Dat is gewoon niet waar."
Vanwege de energiecrisis en de hoge prijzen vindt er in de politiek een discussie plaats over de energiemarkt. De SP pleit voor nationalisering en ook de VVD en het CDA pleiten voor overheidsingrijpen op de markt. Princen is daar niet gelukkig mee: "De liberalisatie heeft jarenlang gezorgd voor hele lage prijzen en efficiency. Vorig jaar was er voor het eerst een jaar dat het tegenzat. Ik vraag me af of de prijzen voor energie lager zou zijn geweest als we in handen waren van de overheid".
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!