Economie
EO

Influencer Teun Peters heeft spijt van sommige reclames die hij maakte

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Influencer Teun Peters heeft spijt van sommige reclames die hij maakte

YouTuber en influencer Teun Peters (281.000 volgers op Instagram) maakte ooit reclames op social media waar hij spijt van heeft. Hij probeert nu zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, zegt hij in Geld of je leven. Hij reageert op het nieuws dat Unilever fors gaan inzetten op marketing via influencers.

Video niet beschikbaar

Veel luisteraars van NPO Radio 1 zullen nog nooit van hem gehoord hebben: Teun Peters. Hij werd bekend op YouTube, als vriend en cameraman van Dylan Haegens. Op YouTube en Instagram had hij heel veel volgers, wat hem aanbiedingen van bedrijven opleverde. Dit gebeurde al op zijn zeventiende of achtiende, vertelt hij. "Ik was helemaal niet op de leeftijd dat ik bezig was met geld verdienen, maar bedrijven kwamen naar ons toe: jullie hebben een groot bereik, kunnen we misschien samenwerken?"

Het begon met een reclame voor chocolademelk, maar uiteindelijk maakte hij zelfs reclame voor een sms-dienst waar je per ontvangen bericht drie euro moest betalen. "Ik heb daar spijt van. Ik dacht: ik plaats zoveel en ik zeg erbij dat het reclame is, dus dan sneeuwt het wel onder. Vervolgens kreeg ik toch klachten op mijn dak. Waar denk je dat jij mee bezig bent? Ik had het echt niet moeten doen." De volgers van Peters waren grotendeels heel jong en zij zouden te gemakkelijk geld uitgeven aan zoiets, zeiden andere influencers.

Voor de reclame kreeg hij 1000 euro. "Ik was net twintig, dat was toen een enorme bak geld. Maar als influencer word je zelf de ge-influencete. Voor een grote zak geld kun je snel je principes opzij zetten."

Maatschappelijke rol

Peters ging nadenken over zijn maatschappelijke rol, zeker toen hij zelf een dochter kreeg: "Je hebt een verantwoordelijkheid naar de mensen die je volgen en naar je opkijken en het leuk vinden wat je doet. Mijn dochter is nu drie en een half jaar. Als zij ouder is, hoe zou ik dan willen dat zij zich online zou kunnen begeven?"

Hij vindt dat online marketing veel transparanter zou moeten zijn. "Je moet meteen kunnen zien of iets reclame is of wat niet. De regels zijn gelukkig al aangescherpt. Je moet erbij zetten dat het een betaalde samenwerking is en als je meer dan 500.000 volgers hebt, moet je je zelfs voor een bepaald certificaat aanmelden met nog strengere regels."

Maar snappen jongeren dat wel? "Als er staat 'dit is een betaalde samenwerking', begrijpen ze het dan? Ze bekijken een bepaalde influencer omdat ze hem vertrouwen. Ze vertrouwen je, dus ze denken: die influencer kiest dit bedrijf uit om mee samen te werken, dus het zal wel in de haak zijn." Hij roept ouders op om hun kinderen daarvan bewust te maken. Zelf geeft hij workshops op scholen, ook over dit thema.

Bedrijven maken steeds meer reclame via de socials, influencer Teun Peters vertelt hoe dat gaat (1 april 2025) - Geld of je leven

Ster advertentie
Ster advertentie