Voor het eerst in 15 jaar minder bierbrouwerijen en we drinken minder bier: crisis?
- Nieuws
- Voor het eerst in 15 jaar minder bierbrouwerijen en we drinken minder bier: crisis?
Vorig jaar waren er 780 bierbrouwers actief, nu zijn het er nog maar 740, berekende het CBS deze week. Toch kun je niet zeggen dat het slecht gaat met het Nederlandse bier, zegt Ronald van de Steek, van bierbrouwer vandeStreek in Geld of je leven: "We hebben meer bierbrouwerijen per hoofd van de bevolking dan België!"
Het gaat slecht met de Nederlandse bierwereld - of valt dat wel mee? (25 februari 2025) - Geld of je leven
Van de Steek begon vijftien jaar geleden met brouwen op een flatje in Utrecht. Toen waren er 75 brouwerijen in Nederland. "Als je tien jaar geleden op een verjaardag kwam, stond er een kratje pils van een grote brouwer in de hoek. Nu zie je veel meer variatie", zegt hij. "Er is veel meer keuze voor de consument", aldus de optimistische brouwer.
Zelf brouwt vandeStreek overigens niet de klassieke goudgele rakker met een blonde kraag, maar focust het bedrijf zich op 'moderne biersoorten' zoals IPA’s en NEIPA’s. Ook komt er veel non-alcoholisch bier uit de biertanks van het Utrechtse bedrijf.
Dat er afgelopen jaar meer bedrijven stopten dan erbij kwamen, verbaast Van de Streek niet. Enerzijds hoort het bij een gezonde markt, maar anderzijds is bierbrouwen moeilijker geworden: "De marges zijn echt kleiner geworden. De grondstofprijzen zijn veel hoger geworden en de accijns is verhoogd. Het is moeilijker om gezond te ondernemen."
Van gieten naar genieten
De bierconsumptie neemt af in Nederland. Afgelopen jaar werd er zo’n 3,4% minder gerstenat gedronken dan het jaar ervoor. Dat komt volgens Van de Streek ook omdat mensen gezonder leven en anders de focus leggen. "We zien een beweging van gieten naar genieten. Er wordt meer gekozen op smaak. Brouwerijen omarmen inefficiëntie om een betere smaak te krijgen: wij gooien gerust 20 keer zoveel hop bij een bier dan een fabrieksbier. Dat kun je inefficiënt noemen, maar dan krijgen we wel een betere smaak."
Van de Streek sluit positief af: "De consumptie van non-alcoholisch speciaalbier is toegenomen! Met 8,5 procent", aldus de brouwer.
Video niet beschikbaar