'Nederland kan deze economische schok prima aan'
- Nieuws
- 'Nederland kan deze economische schok prima aan'
Wat doet corona met onze economie? "Nederland staat er heel goed voor en we kunnen er zeker voor zorgen dat we goed door deze schok heenkomen", zegt professor Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten aan de UvA vol vertrouwen in dr Kelder en Co.
De beurs stortte afgelopen week maar liefst tweemaal naar beneden, de AEX beleefde de slechtste dag sinds 1987. "Het geldende idee was toch wel dat het economisch heel goed ging en dan komt er een virusje voorbij: stress alom. Hoe liggen we er nu bij, professor?", vraagt dr. Kelder.
"Laten we duidelijk zijn, Nederland heeft een hele goede uitgangspositie", antwoordt Boot. "Dat wisten we eigenlijk al van onze financiële crisis. We hebben toen de banken laten omvallen, de huizenmarkt laten omvallen, de grootst mogelijke onzekerheid gecreëerd rondom de pensioenen en met twee moeilijke jaartjes is Nederland er geweldig doorheen gekomen. We staan er heel goed voor."
Video niet beschikbaar
"Er komt nu een hele grote exogene schok, een crisis van buiten en niet iets wat we zelf gecreëerd hebben zoals de bankencrisis. Dit komt echt van buiten en zet de wereld op slot. Daar heeft Nederland natuurlijk last van."
Heel veel geld in echte economie
Bijzonder aan deze crisis is, volgens Boot, dat we weten dat het afloopt. Anders dan bij de bankencrisis weten we dat de onzekerheid verdwijnt als het virus verdwijnt. Professor Boot verwacht dat deze schok in het meest pessimistische scenario anderhalf jaar in beslag neemt.
"De vraag is dan hoe we die anderhalf jaar goed doorkomen zonder echte blijvende schade voor de periode daarna", zegt hij. "Geld pompen in de markt toch?", oppert dr. Kelder. "Heel veel geld."
"Ja", beaamt Boot, "maar het is heel anders dan tijdens de financiële crisis (waarbij er heel veel geld in het financiële systeem werd gepompt, red.). Het gaat hier om de echte economie. De echte bedrijven. De echte economie moet beschermd worden in die moeilijke periode."
Grote én kleine bedrijven
"Kijk we kunnen het hebben over KLM, maar alle maatregelen die voor de grote bedrijven worden genomen, zouden juist ook voor de kleinere bedrijven moeten gelden." De professor meent dat daarin het geheim schuilt om ook weer sterk uit deze crisis te komen.
"Je zult bedrijven, zzp’ers, theaters moeten helpen met liquiditeitssteun", zegt Boot. "Je moet zorgen dat die zzp’er een vervangend loon krijgt. Je moet zorgen dat bedrijven een kans krijgen om door de crisis te komen."
"Dan praat je over miljarden", constateert dr Kelder. "Dat is geen enkel probleem", antwoordt Boot. "Want het is eenmalig. Gedurende anderhalf jaar. Als de staatsschuld van minder dan 45 procent van het nationaal inkomen naar zeg even 75 procent zou gaan. Dan zijn we nog steeds een ijzersterk land en kunnen we meer dan 200 miljard uitgeven."
Vernieuwing voor Europa
De hoogleraar ziet in deze economische malaise ook grote kansen voor Europa. "We hebben nu een gemeenschappelijke vijand en er is niets meer bindend dan dat. Er is geen land in Europa dat een ander Europees land de schuld geeft van het virus."
"En dan moet je onderkennen, waarom hebben wij die Europese Unie? Voor een goede interne markt en om elkaar te helpen als bepaalde landen zwaarder getroffen worden door die vijand dan andere landen." Die solidariteit zou nieuw zijn in Europa, waar steun aan andere landen tot nu toe vaak morrend werd overgemaakt.