Vereniging Eigen Huis niet enthousiast over plannen hervorming woningmarkt
- Nieuws
- Vereniging Eigen Huis niet enthousiast over plannen hervorming woningmarkt
Donderdag presenteerden wetenschappers en economen van grote banken een plan om de woningmarkt vlot te trekken. De belangrijkste verandering is dat een huis moet worden gezien als vermogen, wat op dit moment nog niet het geval is. Hierdoor moet je er belasting over betalen. "De maatschappelijke voordelen van dit pakket zullen heel groot zijn", vertelt hoofdeconoom Ester Barendregt van de Rabobank in Geld of je Leven. Vereniging Eigen Huis is niet enthousiast.
Prominente economen en banken komen met plan om woningmarkt aan te pakken
Video niet beschikbaar
Technisch gezien wordt een huis verplaatst van box 1 naar box 3, waardoor er vermogensbelasting moet worden betaald. "Je betaalt over de huurwaarde van de woning en over de waardevermeerdering", vertelt Barendregt. Op het moment dat je je woning verkoopt, wordt gekeken naar hoeveel winst je hebt gemaakt en hierover moet dan een bepaald percentage belasting worden betaald.
Overigens gaat het om de waardevermeerdering vanaf het moment dat het systeem wordt uitgevoerd, niet met terugwerkende kracht. Of dit gebeurt en wanneer is nog totaal niet duidelijk.
Barendregt benadrukt dat het geld wat hiermee wordt verdiend, kan worden gebruikt om belasting op inkomen te verlagen. "Je gaat anders belasten", stelt ze. Huizenbezitters worden op die manier gecompenseerd, mits het plan integraal wordt uitgevoerd.
Oneerlijk
Karsten Klein van Vereniging Eigen Huis is niet enthousiast over de plannen. Hij noemt ze 'ingrijpend' en 'oneerlijk'. "De overheid heeft jarenlang gezegd dat ze wil dat mensen een huis kopen, daarmee geld sparen en een solide financiële planning hebben. Dat wordt allemaal teniet gedaan als je daarover belasting moet betalen", vindt hij.
Klein vertrouwt niet dat de kosten die huizenbezitters zullen gaan maken, echt worden gecompenseerd. "Kijk naar de hypotheekrenteaftrek, daarvan werd ook gezegd dat het gecompenseerd zou worden. Dit is niet gebeurd. Daardoor worden huizenbezitters uitgekleed", vindt hij. Klein is bang dat het plan van de economen niet integraal zal worden uitgevoerd, maar gedeeltelijk, waardoor huizenbezitters er slecht vanaf komen.
'Gebruik pensioengeld voor het kopen van huis'
Een ander plan van Barendregt en co is om starters de mogelijkheid te geven om geld uit hun pensioenpot te gebruiken voor de aankoop van een huis. Pensioenopbouw en huizenkoop is allebei vermogensopbouw, dus het één zou voor het ander gebruikt kunnen worden, zegt Barendregt.
Ook dit vindt Klein geen goed idee. Hij is bang dat starters dan meer gaan bieden en huizen dus duurder worden. "Het is niet uitgesloten dat dit een prijsopdrijvend effect heeft."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.