'Dat hogere prijzen aanzetten tot duurzaam gedrag is signaal aan de politiek'
- Nieuws
- 'Dat hogere prijzen aanzetten tot duurzaam gedrag is signaal aan de politiek'
We vonden het klimaat altijd al belangrijk, maar nu vertaalt het zich vaker in duurzaam gedrag, stellen de onderzoekers van I&O Research. Maar dat is dan wel vooral te verklaren door de hoge energie- en brandstofprijzen, zeggen ze. Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, denkt dat het resultaat van dit onderzoek een signaal is aan de politiek. "We moeten kijken hoe we met de prijzen van producten ervoor kunnen zorgen dat consumenten duurzamere keuzes gaan maken", zegt zij in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Ik zou niet zeggen dat toename van armoede positief is. Maar het is natuurlijk wel goed om te zien dat als mensen meer naar de portemonnee moeten kijken, dat ze dan duurzame keuzes maken", zegt Moonen. "Het is een signaal aan de politiek dat we moeten kijken hoe we met de prijzen van producten ervoor kunnen zorgen dat consumenten duurzamere keuzes gaan maken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De volgende generatie verklaart ons voor gek
Luisteraar Hans Vullers vindt dat financiële prikkels niet dé reden moeten zijn om duurzamer te gaan leven. "De motivatie zou eigenlijk niet financieel moeten zijn", zegt hij. Volgens Vullers moeten mensen het intrinsiek willen. "Het is het totaal falen van opvoeding, onderwijs en bewustwording dat we het niet al doen."
Vullers denkt dat de volgende generatie ons voor gek gaat verklaren. "Die denken: 'Wat een idioten waren dat. Dat we de wc doorspoelen met drinkwater. Dat is toch van de zotte?'"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Duurzaam leven maakt gelukkig
Thijs Bouman, universitair docent omgevingspsychologie aan Rijksuniversiteit Groningen, heeft onderzoek gedaan naar wat duurzaam gedrag doet met mensen. En wat blijkt? Het maakt gelukkig. "Die intrinsieke motivatie om duurzamer te leven, is bij veel mensen al best groot. Maar ze worden ervan weerhouden door heel veel verschillende redenen."
Automatisme en nieuw gedrag
"Je ziet nu dat mensen duurzamer gaan leven omdat mensen het vrij duidelijk in de portemonnee gaan voelen", gaat hij verder. "Je ziet nu dat die noodzaak en urgentie zo groot worden dat mensen gaan kijken: hoe kan ik mijn energiegebruik naar beneden brengen? Want anders komt ik niet rond." Hiervoor was die urgentie niet zo hoog en dachten mensen er minder over na. "Je kunt weten dat het consequenties heeft, maar heel veel dingen gaan ook uit automatisme."
Het vermoeden dat mensen weer minder duurzaam gaan leven wanneer de prijzen naar beneden gaan, leeft ook onder de bellers in de uitzending. "Dat zal ook afhankelijk zijn van hoe lang deze crisis zal duren", zegt Moonen. "Experts hebben het over 5, 6, 7 jaar. Dan zul je misschien zien dat dit soort gedrag wel gaat inslijten bij mensen."
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.
NPO Radio 1 Klimaatstudio
In de NPO Radio 1 Klimaatstudio gingen we samen met jou op zoek naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Van 31 oktober tot en met 5 november hoorde je verschillende uitzendingen vanuit The Green Village op de TU Delft Campus. Meer informatie vind je hier.