PvdA en CU willen wet om armoede onder kinderen te halveren
- Nieuws
- PvdA en CU willen wet om armoede onder kinderen te halveren
Het aantal kinderen dat opgroeit in armoede moet de komende jaren worden gehalveerd en uiteindelijk naar nul worden teruggebracht. Dat staat in een initiatiefwet die de PvdA en de ChristenUnie vandaag presenteren. Op dit moment groeit nog een op de tien kinderen op in een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert. Dat zijn er zo'n 250.000.
Video niet beschikbaar
De lage-inkomensgrens wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en aangepast aan het prijsniveau. In 2019 lag die voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen op 1660 euro netto per maand. Voor een paar met twee kinderen was dat 2080 euro.
PvdA en ChristenUnie willen dat in de wet komt te staan dat kinderarmoede in 2030 gehalveerd moet zijn. Hoe dat moet gebeuren, is aan het kabinet. Dat moet daarvoor plannen ontwikkelen, geld vrijmaken en jaarlijks rapporteren hoe het ermee staat. De partijen willen op die manier dat er meer gesproken wordt over deze "stille ramp".
Naar de rechter
Als het doel met een datum in de wet staat, zouden burgers naar de rechter kunnen stappen als de armoede onder kinderen over negen jaar niet gehalveerd is, erkent PvdA'er Gijs van Dijk. "Dit is iets waar eigenlijk niemand tegen kan zijn. We zetten eigenlijk iets wat we allemaal vinden om in een harde wet." vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
De Kamerleden zijn geïnspireerd door Nieuw-Zeeland, waar al eerder eenzelfde wet is aangenomen. Van Dijk: "Ook in ons land zijn nog steeds kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, en geen kleding of schoolspullen kunnen kopen. Ieder kind moet zonder armoede kunnen opgroeien." Volgens Van Dijk stijgt het aantal kinderen in armoede de laatste tijd juist weer, mede door de coronacrisis.
Gaby van den Biggelaar, bestuurslid van het samenwerkingsverband Samen voor alle kinderen en directeur van Stichting Leergeld beaamt het belang van de armoede-aanpak: "Kinderen die in armoede opgroeien staan letterlijk aan de zijlijn van de samenleving: ze hebben geen sport, vieren geen verjaardag of schoolspullen. Daardoor komen ze sociaal, emotioneel en intellectueel in achterstandspositie terecht." Volgens Van den Biggelaar gebeurt al veel om armoede te bestrijden, maar wordt daar het structurele probleem niet op. "Zo'n wet zo kunnen helpen, daarmee gaat de vrijblijvendheid eraf."
Beluister hier het hele gesprek met PvdA-Kamerlid Van Dijk en Van den Biggelaar.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.