Buikpijn, stress en schaamte: 1 op de 13 Nederlandse kinderen leeft in armoede
- Nieuws
- Buikpijn, stress en schaamte: 1 op de 13 Nederlandse kinderen leeft in armoede
Buikpijn, stress en schaamte: in Nederland groeien ruim 250.000 kinderen op onder de armoedegrens. SIRE lanceert een campagne om kinderarmoede onder de aandacht te brengen. "Kinderen kunnen hier niets aan doen, ze hebben geen stem om zich te laten horen", vertelt SIRE-directeur Lucy van der Helm bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Met de campagne wil Stichting Ideële Reclame (SIRE) mensen laten inzien dat kinderarmoede een groot probleem is in Nederland. 251.000 kinderen leven onder de armoedegrens; dat zijn 1 op de 13 kinderen.
Buitengesloten
De timing van de campagne is niet toevallig, vertelt Van der Helm. "We doen dit natuurlijk voor de verkiezingen zodat mensen die dit belangrijk vinden, kunnen kiezen voor een partij die hier aandacht voor heeft." Volgens Van der Helm staat het onderwerp niet hoog op de politieke agenda. "We moeten het hier veel meer over hebben. Het probleem is dat kinderen in armoede geen stem hebben."
In de campagne vertellen kinderen over hoe armoede hun leven beïnvloedt. Ze kunnen niet mee op schoolreisjes, een beugel moet eruit omdat daar geen geld voor is, mee zwemmen met vriendjes zit er niet in. En kinderen worden gepest en buitengesloten. De kinderen hebben buikpijn, ervarens stress en schamen zich. "En dan krijgen ze ook nog een lager schooladvies." Het allerergst vindt Van der Helm dat de kinderen geen kind kunnen zijn door alle zorgen.
Ongemakkelijk probleem
"Het is een ongemakkelijk probleem", vertelt Van der Helm. "Ik ben ervan overtuigd dat geen een politicus een kind in armoede wil zien leven. Maar zodra het over oplossingen gaat, wordt het ingewikkeld."
Over het algemeen hebben we in Nederland een breed vangnet, vertelt hoogleraar Fiscale en Sociale Regelgeving Koen Caminada (Universiteit Leiden). Het probleem is volgens hem dat regelingen niet specifiek op kinderen ingesteld zijn. "In andere landen hebben ze dat beter voor elkaar. Het is een gevolg van hetNederlandse gelijkheidsdenken: iedereen moet evenveel krijgen en vooral niet de pijlen richten op in dit geval kinderen die het het meeste nodig hebben."
Maar voor ouderen lukte het wel om dat te organiseren. " De AOW werkt fantastisch voor ouderen. Die is boven de armoedegrens waardoor maar 3 procent van de ouderen in armoede leeft. Bij kinderen is dat cijfer beduidend hoger", zegt Caminada.
Van generatie op generatie
Volgens de hoogleraar is er de laatste 20 jaar niet goed genoeg gekeken naar de inkomensgrens van kinderen. "Onze regelingen zijn er niet op gericht om ze uit de armoede te houden."
De gevolgen op de lange termijn zijn duidelijk, stelt Caminida. "We weten dat armoede van generatie op generatie doorgegeven wordt. Andere kant weten we ook: als je jonge kinderen eerder uit de armoede haalt, is de kans groter dat zij economisch mee kunnen doen in hun latere leven."
Wie puur naar het economische aspect wil kijken, zou ook voorstander moeten zijn van een structurele aanpak, vertelt Van der Helm. "Kinderen die opgroeien en hun leven lang van regelingen gebruik moeten maken: dat kost heel veel geld."
Opgroeien onder de armoede grens
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.