Achtergrond
KRO-NCRV

'Armoedebestrijding is kostbaar en ineffectief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Armoedebestrijding is kostbaar en ineffectief'

"Er wordt van alles opgetuigd om de armoede op te lossen in Nederland, maar de oplossingen zijn vaak kostbaar en ineffectief." Dat zegt Derk Loorbach, hoogleraar sociaal economische transities aan de Erasmus Universiteit, in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Volgens hem verdienen incassobureaus geld door schulden te stapelen.

Video niet beschikbaar

Vandaag is het de internationale dag voor de uitroeiing van armoede. In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen hier in meer of mindere mate mee te maken. Ze hebben geen geld voor een sportclub of een uitstapje, een ziektekostenverzekering of soms zelfs geen geld voor eten. De regering wil het aantal mensen met problematische schulden terugdringen, maar lijkt daar vooralsnog niet erg in de slagen. Volgens het Armoedefonds neemt het aantal hulpvragen namelijk juist toe.

Lastige opgave

In haar tijd als burgemeester heeft Annemarie Jorritsma van dichtbij armoede om haar heen gezien. "Je moet er zo snel mogelijk bij zijn en proberen de oorzaken weg te nemen", zegt zij hierover. Al is dat een lastige opgave, erkent zij. Mevrouw Groenewegen uit Assen kan hierover meepraten. Zij moet soms rondkomen van een paar euro per week en kon onlangs niet naar het ziekenhuis, omdat ze geen geld had voor een taxi. Volgens haar wordt er veel teveel óver en niet mét mensen in armoede gesproken.

Ervaringsdeskundigen in armoede

Dat laatste ziet ook Famke ten Brinke, projectleider bij Stichting Mens en Maatschappij in Groningen. Ten Brinke heeft een speciale aanpak in het leven geroepen om opgeleide 'ervaringsdeskundigen in armoede' in te zetten als betaalde krachten. In die functie adviseren ze professionele organisaties en begeleiden ze mensen in armoede. Een aanpak die aantoonbaar zijn vruchten afwerpt.

Om meer grip te krijgen op de schulden van mensen lanceert incassobureau Janssen en Janssen vanmiddag een pilot. Hierbij worden alle schulden van iemand bij één organisatie neergelegd waardoor er volgens Saskia van der Schoot voor mensen met schulden een heldere situatie ontstaat met minder stress en meer perspectief.

Ster advertentie
Ster advertentie