Economie
EO

Lilian Marijnissen (SP): ‘Kabinet moet ingrijpen vanwege dure boodschappen’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lilian Marijnissen (SP): ‘Kabinet moet ingrijpen vanwege dure boodschappen’

De overheid moet ingrijpen nu de prijzen in de supermarkt de pan uitrijzen. Dat zegt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen in het NPO 1-programma Geld of je Leven. “Dit gaat helemaal mis”.

Ingrijpen bij 'graaiflatie' moet forse prijsstijgingen stoppen

Video niet beschikbaar

Volgens een onderzoek van de Rabobank zijn de consumentenprijzen het afgelopen anderhalf jaar met 11,6 procent gestegen, terwijl dat met oog op de inflatie ‘maar’ 9,4 procent had moeten zijn. Die cijfers bewijzen volgens Marijnissen dat er sprake is van ‘‘graaiflatie’’: ‘’Je ziet dat de winsten die grote bedrijven maken historisch hoog zijn, ik geloof de afgelopen twintig jaar niet zo hoog als nu. Tegelijkertijd merk je gewoon elke dag dat steeds meer mensen de rekeningen niet kunnen betalen, omdat de prijzen maar blijven stijgen. Ja, dan gaat er toch iets gruwelijk mis?’’. De SP en de PvdA hebben inmiddels concrete maatregelen opgesteld en willen in debat met het kabinet.

Maatregelen

Marijnissen ziet dan ook groot belang in overheidsmaatregelen tegen graaiflatie: ‘’Dit gaat helemaal mis.’’ De oplossing zit volgens haar in het verhogen van de winstbelasting voor grote bedrijven en het introduceren van een extra belastingschijf voor winsten boven de 1 miljoen euro. De opbrengsten van die maatregelen kunnen gebruikt worden om consumentenprijzen weer te verlagen, aldus Marijnissen.

'Totaal flauwekul'

Retailexpert Paul Moers ziet dat niet zitten. Hij gaat tegen Marijnissen in: ‘’Ik vind het totaal flauwekul dat de overheid moet ingrijpen. Dat moet alleen gebeuren in een absurde situatie. Supermarkten doen echt hun best om die prijzen zo laag mogelijk te houden, ze knokken met de leveranciers. Ik kan je vertellen, dat zijn echt keiharde gesprekken.’’ Als de consumentenprijzen te hoog zijn, moet de overheid juist bezuinigen op de eigen uitgaven, stelt Moers. ‘’Kijk eens naar het UWV, waarop heel veel kritiek is. Kijk naar de belastingdienst, en kijk eens naar de hoeveelheid ambtenaren die je nodig hebt voor toeslagen. Er valt links en rechts heel veel te bezuinigen. De schatkist is nog nooit zo gespekt als de afgelopen jaren.’’

Moers kan zich op twee vlakken wél vinden in de visie van Marijnissen. De belastingen voor werknemers moeten volgens Moers iets omlaag en de winstbelasting voor bedrijven mag ‘’fractioneel’’ verhoogd worden. We moeten wel oppassen met het verhogen van die winstbelasting, benadrukt hij: ‘’Wat je niet moet vergeten is dat onze pensioenfondsen beleggen in bedrijven zoals Ahold, Unilever en Nestlé. Dankzij de winsten van die bedrijven kunnen wij het pensioenstelsel overeind houden.’’

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie