Van kantoorklerk tot hardlooptrainer: is dit hét moment voor een carrièreswitch?
- Nieuws
- Van kantoorklerk tot hardlooptrainer: is dit hét moment voor een carrièreswitch?
Boswachter worden, een yogaklasje opstarten of een B&B beginnen: met het oog op de krappe arbeidsmarkt is het misschien wel het perfecte moment voor een carrièreswitch. Maar hoe pak je dat aan? Twee ervaringsdeskundigen vertellen daarover in Geld of je Leven (EO): "Ik moest mezelf overtuigen en mijn zekerheden opgeven."
Video niet beschikbaar
Journalist en loopbaancoach Map Oberndorff was begin dertig toen ze haar werk bij de FIOD steeds minder leuk begon te vinden. “Ik merkte dat ik mijn dagen een beetje kon gaan uittekenen en wist wat de standpunten waren in vergaderingen. Ik liep een beetje vast.”
Via een loopbaancoach kreeg ze een zetje om werk te maken van de droom die ze altijd had: journalist worden. “Ik zag allerlei hobbels op de weg. Ik had een goed salaris en er waren nauwelijks banen. Toen ben ik op haar advies met mensen gaan praten en kreeg de kans om mee te lopen bij de Volkskrant.”
Makkelijk vond ze het niet, maar ze vond haar plek in de journalistiek. “Een tijdje heb ik gewerkt op houtje-touwtjecontracten. Maar op het moment in 2008 dat de banken op omvallen stonden, kwam mijn economieachtergrond ineens goed van pas.”
'Ik voelde: dat is mijn passie'
Fred van Mook had een comfortabele kantoorbaan en alles was geregeld voor zijn pensioen. Toch knaagde het. “Naast mijn baan was ik als hardlooptrainer actief en ik voelde: dat is mijn passie, dat doe ik het liefst.”
De grote vraag die hem bezighield: durf ik het aan om dit fulltime te doen? “Ik moest er mijn zekerheden voor opgeven. Heb ik volgend jaar nog wel een baan? Willen mensen dan nog wel hardlopen met mij? Die zekerheid heb je niet in dat bestaan. Ik heb mezelf daarvan moeten overtuigen.”
'Er liggen veel meer kansen'
Wanneer is het nou een goed moment om dé overstap te wagen? Een tijd van krapte op de arbeidsmarkt is al gunstiger dan een tijd waarin het lastig is om een baan te vinden, zegt Oberndorff. “Er liggen veel meer kansen. Want je hoeft niet te switchen naar het ZZP-bestaan, het kan natuurlijk ook naar een ander loondienstverband.”
Ze begeleidt mensen die over zo’n switch nadenken. “Ik bekijk eerst: wat zijn je drijfveren? Soms is er ook nog een knop op je werk waar je aan kan draaien. Zo begeleidde ik een bureauredacteur die er graag op uit ging en met mensen praatte. Hij is toen regioverslaggever geworden en is weer helemaal gelukkig, bij dezelfde werkgever.”
Je onzekerheden opgeven: veel mensen doen dat niet zomaar. Je stapt het onbekende in. “Ik wijs mensen er vaak op dat je ook een vaste baan kan kwijtraken. De wereld waar je in zit, is ook niet zo zeker als je zelf misschien denkt. Maar ik zou zeker niet iedereen aanraden om zomaar een switch te maken. Bij mij zijn er wel jaren aan vooraf gegaan.”
'Dit is wat ik wil'
Van Mook weet in ieder geval zeker: dit is wat hij wil. “Dit is het helemaal en tot na mijn 67e denk ik zelfs.” Durf het te doen, is zijn advies. “Als je overtuigd bent dat je je hart of passie volgt, mag je erop vertrouwen dat het altijd wel goed komt.”
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.