Vakbonden boos om verhoging omstreden subsidie voor lage lonen
- Nieuws
- Vakbonden boos om verhoging omstreden subsidie voor lage lonen
Dat het kabinet het omstreden lage-inkomensvoordeel verhoogt, dat werknemers gevangen houdt in het minimumloon, zorgt voor ergernis bij de vakbonden en de oppositie.
Video niet beschikbaar
Begin november werd bekend dat het lage-inkomensvoordeel (LIV) over 2022 (met terugwerkende kracht) en over 2023 wordt verhoogd. Dit vanwege de verhoging van het wettelijk minimumloon.
Cadeau voor het bedrijfsleven
De regeling werd in 2017 in het leven geroepen met het idee dat daardoor meer mensen aan het werk zouden komen. Maar in de praktijk bijkt dat niet zo te werken, zo meldde de Rekenkamer twee jaar geleden al.
Ook de Raad van State waarschuwde toen dat de regeling zou dienen als een cadeau voor het bedrijfsleven, vanwege het generieke karakter. Werkgevers ontvangen de subsidie, maar doen niks extra's om mensen aan het werk te krijgen, was de kritiek.
'Bedrijven houden lonen laag'
En er is volgens econoom Alfred Kleinknecht nog iets aan de hand: "Als mensen meer gaan verdienen, vervalt de subsidie. Dus houden bedrijven de lonen laag", vertelt Kleinknecht in EenVandaag.
De regeling komt uit een tijd waarin men bang was voor werkloosheid, legt hij uit. "Daar is nu geen sprake meer van, er is nu juist te weinig personeel, dus de lonen moeten juist omhoog."
Veel stakingen
Toch is de regeling, die de overheid 500 miljoen euro per jaar kost, nu met bijna 200 miljoen euro verhoogd. En dat zorgt voor onbegrip bij zowel de vakbonden als oppositiepartijen.
"De lonen moeten omhoog, daarom zijn er nu veel stakingen zoals bij De Bijenkorf, maar premier Rutte doet precies het tegenoverstelde om die verhoging voor elkaar te krijgen", zegt Linda Vermeulen van FNV.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.