Economie
EO

'Vrouwen, vraag je mannelijke collega’s wat zij verdienen'

foto: Pexels/Karolina Grabowska
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen, vraag je mannelijke collega’s wat zij verdienen'

Ondanks inspanningen vanuit de overheid, is de loonkloof tussen mannen en vrouwen de afgelopen jaren toegenomen. Was het twee jaar geleden 5 procent, nu is het 7,4 procent, zo blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en de universiteit Nyenrode. Onderhandelcoach Petra Vries geeft vrouwen een tip: "Vraag aan je mannelijke collega’s wat zij verdienen."

Petra Vries in Geld of je leven, samen met Samira Rafaela en Piet Fortuin

In Geld of je leven vertelt Vries dat ze in de praktijk regelmatig merkt dat de loonkloof bestaat: "Ik geef les aan jonge mensen die als trainee bij grote bedrijven aan het werk gaan. Dan werken ze twee jaar op allerlei plekken in die organisatie en dan kunnen ze solliciteren op een vaste functie. In die onderhandelingen krijgen vrouwen veel vaker een zogenaamde 'aanloopschaal' voorgesteld en de mannen krijgen direct de schaal aangeboden die bij de functie hoort", vertelt ze.

Door dit mechanisme is het startsalaris voor vrouwen gemiddeld al lager, wat in de praktijk moeilijk is om in te halen. "Ze trekken daar niet zo vaak over aan de bel", vertelt ze.

Richtlijn

Het Europees Parlement nam enkele maanden geleden een nieuwe richtlijn aan om de loonkloof tegen te gaan. Deze richt zich op loontransparantie. Vrouwen hebben recht op informatie over of ze minder verdienen dan hun mannelijke collega's, vindt Europarlementariër Samira Rafaela (D66). "Met deze richtlijn wordt het nu bij wet geregeld dat je vergeleken mag worden met andere collega’s binnen bijvoorbeeld dezelfde functiegroep", vertelt ze.

EU-landen hebben drie jaar om de richtlijn in te voeren. In Nederland is dat nog niet rond, tot ergernis van Rafaela. "De cijfers zijn op dit moment zorgwekkend. Nederland doet het niet zo goed op het gebied van gendergelijkheid."

De nieuwe richtlijn geeft vrouwen dus recht op informatie, maar voordat dat geregeld is, raadt Vries vrouwen aan om gewoon het gesprek aan te gaan met mannelijke collega's. Door aan hen te vragen wat ze verdienen, hebben ze, als er sprake is van een lager salaris, een betere basis om meer te kunnen vragen. Ze denkt ook dat mannen de vraag gewoon zullen beantwoorden: "Je mag best van je mannelijke collega’s verwachten dat ze erbij helpen. De loonkloof is niet alleen een vrouwenprobleem", vindt ze.

GOJL 2 oktober 2023 loonkloof

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie