Bedrijven kopen vaker CO2-compenserende 'credits'
- Nieuws
- Bedrijven kopen vaker CO2-compenserende 'credits'
Bedrijven voelen steeds meer druk om hun CO2-uitstoot te compenseren met 'groene claims'. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat deze claims scherper controleren. In Met het Oog op Morgen vertelt Erikjan van Huet Lindeman van het bedrijf Dutch Carbon Credits over waarom bedrijven liever compenseren dan structureel uitstoot terugdringen.
Video niet beschikbaar
"Bedrijven die veel CO2 uitstoten, willen beginnen met het verminderen hiervan", zegt Van Huet Lindeman. "Dit is een proces dat veel tijd in beslag neemt. Dan kun je er als bedrijf voor kiezen om uitstoot te compenseren: een snellere oplossing, maar niet één die het CO2-probleem bij de wortel aanpakt."
Koolstofcertificaat
"Een carbon credit is een koolstofcertificaat. Het is een bewijs dat een bedrijf één ton CO2 uit de atmosfeer heeft verwijderd door compensatie. Om dit mogelijk te kunnen maken, planten we bomen en planten op landbouwgrond of grasvlaktes van boeren. De CO2 wordt dan in de bodem vastgelegd: het proces van fotosynthese. De boeren blijven dan hun grond gewoon gebruiken, maar om in aanmerking te komen hiervoor moeten ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze zijn opgesteld op basis van de methodes van de Stichting Nationale Koolstofmarkt. Zo mag een melkveehouder bijvoorbeeld minimaal 50 procent van zijn grasland niet meer ploegen in tien jaar tijd."
'Vraag blijft toenemen'
"Er ontstaat een toenemende druk vanuit de overheid voor bedrijven om hun impact op het milieu te rapporteren. Ook is er meer toezicht, zoals de AFM nu bekendmaakt, op de maatregelen die ze nemen om die impact te verkleinen. Gezien de tijd die het kost en de vaak grote investeringen die gedaan moeten worden, neigen bedrijven steeds meer naar compensatie. De verwachting is dat de vraag naar 'compensatie credits' of koolstofcertificaten in de komende jaren gaat toenemen."
oog carbon credits
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.