Bizar: riet uit China krijgt subsidie, riet uit Nederland niet
- Nieuws
- Bizar: riet uit China krijgt subsidie, riet uit Nederland niet
Consumenten die Chinees riet op hun dak gebruiken, kunnen sinds kort dertig euro subsidie per vierkante meter vangen. Voor het Nederlandse riet geldt deze regeling niet. Nederlandse riettelers vrezen voor de gevolgen: "Als we niet snel ingrijpen gaat er een jaaroogst verloren", zegt rietteler Gradus Petter in Geld of je leven.
Nederlandse riettelers niet blij met subsidie op Chinees riet
Video niet beschikbaar
Voor Petter, die naast rietteler ook voorzitter van de Algemene Vereniging Riettelers Nederland is, kwam deze subsidie als een verrassing. "In februari kregen wij een persbericht van de vakfederatie dat er subsidie verleend kon worden op Chinees riet. Toen dacht ik gelijk: dit is levensgevaarlijk..."
Hij voorspelt dat de consument voortaan alleen nog voor Chinees riet kiest: "Wie een rieten dak laat vervangen, kan een kwart van zijn investeringskosten gesubsidieerd krijgen. Dan bestaat er bij de consument geen enkele twijfel om voor ons eigen riet te kiezen."
Snel actie nodig
Hoe dit kon gebeuren weet Petter niet, al heeft hij wel een vermoeden. "In de procedure voor het aanvragen van deze subsidie is een test gedaan met Chinees riet. Waarschijnlijk is dit op verzoek van een Chinese importeur gebeurd." Het Chinese riet heeft hierdoor een certificering ontvangen die aangeeft hoe isolerend het materiaal is. Voor het Nederlandse riet is die certificering er om deze reden nog niet.
Petter is bang voor de gevolgen als er niet snel iets verandert: "Iedereen die nu een aanvraag doet wordt geadviseerd om Chinees riet te gebruiken. Als we niet snel iets regelen, gaat er een complete jaaroogst verloren."
Vragen vanuit de kamer
CDA-Tweede Kamerlid Hilde Palland vindt de situatie onbegrijpelijk en vreest dat het een ongelijk speelveld creëert. Samen met partijgenoot Henri Bontenbal heeft ze Kamervragen gesteld aan de minister van Economische Zaken, Micky Adriaansen. "Het is onbegrijpelijk dat we Chinees riet, dat van ver verscheept moet worden, goedkoper maken dan ons eigen ambachtelijke Nederlandse riet", zegt ze.
Ze roept de minister op om snel actie te ondernemen: "Ik vind dat het ministerie moet opkomen voor onze eigen riettelers. Ze verdienen eerlijke kansen. De sector is klaar om te bewijzen dat er niks mis is met ons eigen riet."
Dat de sector klaar is om te testen kan rietteler Petter bevestigen. Het liefst zou hij gelijk aan de slag gaan: "We plaatsen riet op een dak en doen een test. Ik kan dit in een week regelen."