TikTok verbieden? Het probleem is veel breder: 'China spioneert grootschalig!'
- Nieuws
- TikTok verbieden? Het probleem is veel breder: 'China spioneert grootschalig!'
Als het aan VVD-Europarlementariër Bart Groothuis ligt, wordt het tijd om Chinese bedrijven de toegang tot de EU te bemoeilijken. De VS willen mogelijk de Chinese app TikTok verbieden, maar volgens Groothuis ligt het probleem veel breder: "China heeft een heel offensief spionageprogramma tegen ons gericht, waarbij ze alle bedrijven kunnen verplichten daaraan mee te werken", zegt hij in Geld of je Leven.
Techanalist Ed Sander en Europarlementariër Bart Groothuis over hoorzitting TikTok-topman
Vandaag verschijnt de topman van TikTok, Shou Chew, in het Amerikaanse Congres. Hij krijgt de kans om zich te verdedigen tegen aanklachten van spionage. De Amerikaanse president Biden dreigt TikTok te verbannen, maar een gedwongen verkoop aan een Amerikaans bedrijf is ook mogelijk.
Groothuis vindt de gang naar het congres van Chew prima, maar het probleem met China is groter. Hij windt er geen doekjes om: "Als je als land zo'n revisionistische blik hebt op de hele liberale wereldorde, dan heb je echt te maken met een formidabele dreiging die zich kan voordoen. Daar hoor je maatregelen tegen te nemen."
De VVD’er wil beginnen met Chinese bedrijven niet toe te laten bij aanbestedingen voor vitale infrastructuur, zoals 5G of 6G of de havens, of scanapparatuur op luchthavens. "Wil je zakendoen hier, een license to operate hebben om in onze vitale infrastructuur te komen, dan zul je toch echt je banden met de Chinese staat moeten doorsnijden", vindt Groothuis.
Geen smoking gun
Om verbanning of verkoop van TikTok te voorkomen, zet Chew vandaag in op 'Project Texas', vertelt techanalist Ed Sander: "Dat is eigenlijk alsof er een soort Amerikaans fort rondom TikTok wordt gebouwd, zodat er helemaal geen data meer in en uit kan. Dit komt dan onder toezicht van Amerikaanse toezichthouders, met Amerikaans personeel. Dat zou alle zorgen weg moeten nemen."
Volgens Sander is het moeilijk om te bepalen of er daadwerkelijk Westerse gebruikersdata wordt gedeeld met de Chinese Communistische Partij. "Er zijn geen zogenaamde smoking guns. Het zijn met name vermoedens en angst dat het zou kunnen gaan gebeuren", vertelt hij. Hij denkt zelf dat de vermoedens van datadeling 'overtrokken' zijn. "Ik bestudeer al tien jaar dit soort bedrijven. Zo erg als wij het inschatten, is het meestal niet."
'Gevaar voor de democratie'
Staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) verbood deze week ambtenaren om TikTok op hun werktelefoon te hebben. Terecht, vindt Groothuis. "De Chinezen zouden onze verkiezingen kunnen beïnvloeden via TikTok", waarschuwt hij. "Dit hebben we in de VS met Cambridge Analytica gezien, maar dit is Cambridge Analytica on steroids!", zegt hij.
Dat er geen smoking gun is, vindt Groothuis niet relevant: "Dat is individuele casuïstiek, terwijl je moet kijken naar de constellatie, hoe is het ingericht. En er is gewoon een offensief spionageprogramma."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.