China slaat met straffe maatregelen terug naar Trump: 'Wij zijn niet bang'
- Nieuws
- China slaat met straffe maatregelen terug naar Trump: 'Wij zijn niet bang'
Op Chinese sociale media tonen burgers dat ze niet bang zijn voor Trump in de escalerende handelsoorlog met Washington. Maar ook officieel bijt Beijing van zich af. Hoogleraar Frank Pieke zegt in Bureau Buitenland dat de Chinese leiders de verhoogde tarieven van president Trump zien als een directe aanval: “Voor Beijing is dit geen strijd om tarieven alleen. Het gaat om een dieper en langduriger conflict met Amerika.”
Video niet beschikbaar
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Fikse tegentarieven op VS-producten
China streeft niet naar een handelsoorlog met de Verenigde Staten, maar voelt zich genoodzaakt zich te verzetten als president Trump de druk blijft opvoeren. Dat verklaarde het Chinese ministerie van Handel vandaag tijdens een persconferentie, naar aanleiding van de invoering van de nieuwe 104% importtarieven op Chinese producten. "Ik denk dat ze een langetermijnplanning hebben. Importheffingen gaan pijn doen, maar aan de andere kant vinden ze dat de VS zichzelf daarmee in de voet schiet. Het zal de Amerikaanse economie verzwakken en het aanzien van Amerika verminderen. Ze maken zich daar mogelijk niet zoveel zorgen om," vertelt Frank Pieke. Daarom verhoogt Beijing vandaag op haar beurt de importheffingen op Amerikaanse producten naar 84 procent. “Voor hen is dit het moment om een krachtig signaal af te geven. Ze willen niet als zwak worden gezien, zowel internationaal als binnenlands,” zegt Pieke.
Wie heeft de langste adem?
Volgens de sinoloog is het te vroeg om te zeggen of Amerika dan wel China aan het kortste eind trekt in deze escalerende handelsoorlog: “Amerikanen zijn optimistisch, Chinezen zijn voorzichtig. Ik denk dat het afhangt van wat China intern doet. Als ze erin slagen hun binnenlandse markt voldoende te stimuleren, dan hebben ze een lange adem. Daar ligt het échte antwoord – niet in onderhandelingen met de VS.” Verder voegt de professor eraan toe: “Er wordt vaak overdreven dat Beijing zich niets aantrekt van de eigen bevolking. Dat is niet waar. De regering moet juist heel goed luisteren naar wat er leeft. Daar zijn ze zich heel bewust van."
Kans op een deal
“Meer escalatie ligt voor de hand, maar ik sluit niet uit dat Beijing uiteindelijk ruimte laat voor dialoog. China zal nooit publiekelijk toegeven, maar via stille diplomatie zou het land toch weer naar de onderhandelingstafel kunnen bewegen – mits Washington wat gas terugneemt, ” antwoordt Pieke op de vraag of Beijing misschien toch de deur op kiertje houdt. Uiteindelijk ziet Beijing dit handelsconflict met Washington niet los van de langdurige rivaliteit tussen de twee landen."Omdat dit onderdeel is van een langdurig conflict, is het geen kwestie van simpelweg toegeven. Elke concessie die China zou doen, kan worden gezien als gezichtsverlies. Dat kunnen ze zich niet permitteren, want de hele wereld kijkt mee."
Wat brengt de nieuwe regering in Duitsland? & China reageert hard op Amerikaanse tarieven - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.