'Crowdfunding moet gereguleerd worden'
- Nieuws
- 'Crowdfunding moet gereguleerd worden'
Duizenden euro's lijken verdwenen te zijn bij crowdfundingswebsite Dream or Donate. De website is offline en waar het geld is gebleven, is maar de vraag. Alleen met regelgeving kan dit in de toekomst voorkomen worden, zegt lector Lex van Teeffelen in Radio EenVandaag.
Video niet beschikbaar
Dream or Donate is een voorbeeld waar duizenden mensen doneren via crowdfunding. Regulering daarvan ontbreekt. "Dat is belabberd", zegt Lex van Teeffelen, lector financieel-economische innovatie aan de Hogeschool Utrecht.
Derde partij
"De grote fout is dat je nooit moet storten op de rekening van een crowdfundingplatform, maar op een derde geldrekening van een onafhankelijke partij", legt Van Teeffelen uit. "Daar blijft het geld staan tot aan alle voorwaarden is voldaan, en dan maken zij het over aan degene die het moet ontvangen. En niet het platform zelf."
Dat is precies wat misging bij Dream or Donate: eigenaar Robert-Jan Mastenbroek was zelf beheerder van de binnenkomende giften. Hij geeft aan gehackt te zijn en niets tegen de sluiting van zijn website te kunnen doen. Wat er nu met het geld gebeurt, blijft onduidelijk.
Minister wacht af
Om te voorkomen dat een situatie als deze het consumentenvertrouwen beschadigt, pleit Van Teeffelen voor regelgeving. Daarvoor zouden twee basisregels moeten worden ingesteld. "Zorg dat deze platforms verplicht een CBF-keurmerk voor goede doelen moeten hebben, en zorg voor een onafhankelijke toezichthouder die ten alle tijden onderzoek kan doen."
Al sinds het voorjaar van 2018 ligt er Europese wetgeving klaar die toezicht moet gaan regelen. Toch heeft Van Teeffelen daar zijn twijfels bij. "De minister van Financiƫn verschuilt zich achter Europese wetgeving, maar die wetgeving gaat niet gelden voor nationale platforms. Dus de minister moet eigen wetgeving gaan maken."
'Crowdfunding moet gereguleerd worden'
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.