Britten koersen af op nationalisatie staalindustrie
- Nieuws
- Britten koersen af op nationalisatie staalindustrie
In het Britse parlement werd gisteravond unaniem een noodwet aangenomen. Met de wet wordt de bedrijfsvoering van de staalproducent British Steel overgedragen aan de Britse regering. Hiermee is de sluiting van de laatste twee hoogovens van het Verenigd Koninkrijk voorkomen. De hoogovens van British Steel produceren onder andere staal voor alle rails van het Britse spoor.
Video niet beschikbaar
De Britse overheid grijpt de controle over British Steel uit "acute noodzaak", zegt correspondent Verenigd Koninkrijk Arjen van der Horst. Al lange tijd wordt er onderhandeld met de Chinese eigenaren van de hoogovens, de Jingye Group. De onderhandelingen verlopen stroef: "Afgelopen week leek de eigenaar te besluiten om ijzererts en steenkolen niet meer in te kopen voor de ovens om ze draaiende te houden. Als het vuur dooft, dan is het heel moeilijk om ze weer op te starten, dus greep de Britse regering in om de ovens open te houden."
Premier Starmer benadrukte dat er veel banen, investeringen en de nationale veiligheid op het spel staan. Als de staalproducent failliet zou gaan, komen ruim 3.500 mensen op straat te staan. Met de noodwet wordt de sluiting van de hoogovens voorkomen.
Razendsnel
Normaal gesproken duurt het weken, al dan niet maanden, voordat er wetten aangenomen worden in het Lagerhuis en Hogerhuis. Deze noodwet ging rap door beide kamers van het parlement en lag in een paar uur op het bureau van koning Charles, die zijn handtekening zette. "Het gaf de urgentie weer van er nu gebeurt rondom de laatste restanten van de Britse staalindustrie", aldus Van der Horst. A
l jarenlang heeft de staalindustrie problemen. Door de 'laissez-faire'-houding vanaf de regering van Thatcher, toen de overheid zich amper bemoeide en de productie werd overgelaten aan de vrije markten, daalt de productie. De afgelopen jaren kampt de industrie met grote problemen, vooral door de pandemie, de torenhoge energieprijzen en dat ze niet kunnen opboksen tegen concurrentie van importstaal uit Azië. "Voor de Chinese eigenaren waren de importheffingen van Trump het laatste zetje om de stekker eruit te trekken."
Nationalisatie
Alle partijen stemde unaniem in met de noodwet om de hoogovens draaiende te houden. Dat is opmerkelijk, want de Conservatieven zijn degenen die de staalindustrie geprivatiseerd hebben. Maar van links naar rechts zien ze in de regering een rol voor de overheid in de staalproductie. "Het is het einde van een tijdperk, het einde van laissez-faire."
De nationalisatie van de allerlaatste hoogovens in het Verenigd Koninkrijk is een stap dichterbij gekomen. De Britten willen niet langer afhankelijk zijn van geïmporteerd staal. Ze willen hoogwaardig staal op eigen bodem kunnen produceren, bijvoorbeeld voor defensie. Recent heeft de Britse regering besloten het defensiebudget flink op te krikken en meer wapens te maken.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.