Bureau Buitenland
VPRO

Duizenden Britse gevangenen vervroegd vrijgelaten: 'Dit is een noodgreep'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden Britse gevangenen vervroegd vrijgelaten: 'Dit is een noodgreep'

In het Verenigd Koninkrijk heeft de regering besloten 5.500 gedetineerden eerder te laten gaan. Dit omdat de gevangenissen overvol zitten. Deze week werd de tweede groep op vrije voeten gesteld, vertelt correspondent Anne Saenen in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Noodgreep van Labour

Sommigen zijn blij om naar huis te gaan, anderen hebben nog geen idee waar ze nu heen moeten. In de Britse pers zijn verschillende reacties te zien van gevangenen die plotseling de straat op mogen wandelen, veel eerder dan verwacht. Het is onderdeel van een plan van de Labourregering om ruimte te maken in de overbelaste gevangenissen, vertelt correspondent Anne Saenen. "Dit is een noodgreep. Het was zo dat er bijna letterlijk geen cel meer vrij was, waardoor agenten twee keer na moesten denken of ze iemand konden arresteren. Daarom heeft de Labourregering deze riskante stap genomen.'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen ernstige misdrijven

Vanuit het gevangeniswezen was er veel steun voor dit plan, vertelt Saenen, omdat het hopelijk verlichting brengt. "Wel is het natuurlijk zo dat bijvoorbeeld mensen die slachtoffer zijn geworden van misdaden niet blij zijn dat daders nu vrijkomen." Het gaat om gevangenen die op borgtocht worden vrijgelaten, die al zo'n 40 procent van de straf hebben uitgezeten. "En de regering verzekert dat het niet gaat om gevangenen die vastzitten voor ernstige misdaden, als terrorisme of seksuele vergrijpen."

Toxische cocktail aan oorzaken

Dat de gevangenissen zo vol konden raken is te wijten aan een "toxische cocktail aan oorzaken", zegt Saenen. "Tijdens de pandemie zijn de wachtrijen in de rechtbanken toegenomen, en de mensen die hun proces afwachten houden ook allemaal een cel bezet." Het aantal ernstige misdrijven in het Verenigd Koningkrijk is afgenomen, voegt ze toe, maar de straffen zijn juist langer geworden. "Dat is deels gedreven door de Conservatieve regering. Dus een van de oplossingen die de Labourregering ziet, is om minder lang te straffen."

Quote

Gevangenen worden zonder veel hulp de straat op gelaten; een sporttas in de hand en 80 pont op zak, geen plek om te overnachten

Correspondent Anne Saenen

Binnen een maand terug

Of de gevangenen die nu zijn vrijgelaten hun leven weer op de rit krijgen, valt volgens de correspondent te bezien. "Sommigen zitten binnen een maand weer in de gevangenis. Ze worden namelijk zonder veel hulp de straat op gelaten; een sporttas in de hand en 80 pont op zak, zonder plek om te overnachten. Dus de kans dat ze terugkomen is dan heel groot.”

Luister hier de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie