'Familiebedrijven verdienen meer dan bedrijven met aandeelhouders'
- Nieuws
- 'Familiebedrijven verdienen meer dan bedrijven met aandeelhouders'
Grote bedrijven met aandeelhouders functioneren veel minder goed dan familiebedrijven. Bovendien zijn ze doorgaans ook nog eens slechter voor het milieu. "Stop met het aandeelhouderskapitalisme", zegt econoom Paul Schenderling.
Schenderling deed zijn uitspraken in de nieuwe, derde aflevering van de podcast Is er leven na de groei?. In deze podcast gaat Schenderling samen met oud-politicus Gert-Jan Segers op zoek naar de vraag of de economie ook kan bestaan als hij niet groeit. In de derde aflevering staat het bedrijfsleven centraal.
Is er leven na de groei? - 3. Stoppen met economische groei: gaan bedrijven dan kapot? - Geld of je leven
Als je op lange termijn winstgevend wil zijn als bedrijf, kun je beter niet naar de beurs gaan, zegt Schenderling. "Dit las ik onlangs in een boek van de gerespecteerde econoom Paul Collier. Niet-beursgenoteerde bedrijven zijn winstgevender, vaak ook socialer en duurzamer", zegt hij.
Dit komt volgens Schenderling omdat beursgenoteerde bedrijven heel snel winst moeten maken. "Aandeelhouders trekken bedrijven leeg, ze zuigen het geld weg. Winsten worden niet geherinvesteerd voor een beter verdienvermogen, een betere concurrentiepositie voor Nederland of voor nog groenere en sociale productie."
De econoom wijst op Unilever, waarvan topman Paul Polman zich groen profileerde, maar uiteindelijk onder druk van zijn aandeelhouders uit Nederland verdween. "Dit bedrijf pretendeerde ooit een koploper te zijn, maar is dat niet meer."
Schenderling zou eigenlijk een flinke verandering in de economie zien, vertelde hij eerder in de podcast. Hij stelt een quotum voor grondstoffengebruik voor. Door slimme investeringen kunnen bedrijven ook hierin floreren, denkt hij.