Bukele voert 'diplomatiek offensief' met voorstel gevangenenruil Venezuela
- Nieuws
- Bukele voert 'diplomatiek offensief' met voorstel gevangenenruil Venezuela
De Salvadoraanse president Bukele stelt een gevangenenruil voor met Venezuela. "Het lijkt vooral een diplomatiek offensief van Bukele", zegt correspondent Boris van der Spek. Bukele wil de 252 Venezolanen, die door Trump uit de VS zijn gezet, ruilen tegen een gelijk aantal politieke gevangenen.
Video niet beschikbaar
Donald Trump zette halverwege maart een grote groep opgepakte Venezolanen uit naar El Salvador, een land dat bekend staat om het strenge gevangenisbeleid en de megagevangenissen. De president van El Salvador, Nayib Bukele, stelt voor aan Venezuela om deze 252 gevangenen vrij te laten in ruil voor hetzelfde aantal politieke gevangenen in Venezuela. Hij wil deze politieke gevangenen hun vrijheid teruggeven en "terughalen naar de vrije wereld", citeert Van der Spek. Bukele krijgt veel kritiek als het gaat om zijn gevangenisbeleid en met deze ruil doet hij zich voor als iemand die strijdt voor mensenrechten.
Lijst
Bukele heeft een lijst met namen genoemd van de gevangenen die hij wil bevrijden. Daar staat ook een Nederlander tussen. "We weten niet op welke Nederlander hij dan doelt." Het voorstel wordt bejubeld door de VS, want op de lijst staan ook 10 Amerikanen. Van der Spek ziet de actie vooral als een manier van Bukele om aandacht te trekken. "Een marketingstunt", vult de correspondent Midden-Amerika aan. "Het lijkt vooral een poging van Bukele, wiens gevangenissen door het uitzettingsbeleid van Trump wederom onder de loep van mensenrechtenorganisaties zijn gekomen, om een wit voetje te halen bij de internationale gemeenschap."
Maduro
Het is onwaarschijnlijk dat de Venezolaanse president Maduro akkoord gaat met de gevangenenruil. Maduro heeft er niet zoveel mee te winnen, benoemt Van der Spek. "Die politieke gevangenen zijn namelijk ook manieren waarmee Maduro de oppositie in Venezuela onder druk kan zetten. En ze worden ook weer gebruikt als drukmiddel bij andere sancties." Amerikaanse media schreven eerder dat 90 procent van de in El Salvador opgesloten Venezolanen geen strafblad in de VS hadden. Het bendelidmaatschap van de gevangenen is niet bewezen. Het zou dan gaan om een lidmaatschap bij de Venezolaanse bende Tren de Aragua. "Hen terugsturen naar Venezuela zou mogelijk levensgevaarlijk zijn."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.