Economie
KRO-NCRV

Zware sancties voor Chinese webshops? 'Desnoods webwinkels op zwart zetten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zware sancties voor Chinese webshops? 'Desnoods webwinkels op zwart zetten'

De Europese Commissie heeft een actieplan gepresenteerd om Chinese webshops aan te pakken. Volgens Europa zijn de grote hoeveelheden goedkope pakketjes uit China onhoudbaar. De belangenvereniging voor webwinkels is blij met het Europese plan. "Er zijn zware sancties nodig om oneerlijke concurrentie aan te pakken", zegt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het is misschien verleidelijk om voor een prikkie nieuwe spullen te bestellen met één druk op de knop, maar de Europese commissie wil het een halt toeroepen. Vorig jaar kwamen er bijna 4,6 miljard pakketten met een waarde van onder de 22 euro. Daarvan komt 90 procent uit China.

'Binnen een jaar een wet'

NSC-Europarlementariër Dirk Gotink vindt dat we als Europa veel meer grip moeten krijgen op die pakketjes. Hij ziet dat Europa hierover steeds meer op een lijn komt. "Er is een veenbrand aan de gang, bedrijven gaan nu over de kop omdat ze de concurrentie niet aankunnen." Gotink hoopt dat er binnen een jaar een wet is waar de gevolgen goed van gemerkt worden.

Ten Ham hoopt dat het meer dan alleen hogere importtarieven worden. "Tegen dit soort misleidende bedrijven moet veel meer gedaan kunnen worden, desnoods een webwinkel op zwart zetten."

Luisteraars Roderik Kant en Hans Lammers bestellen juist zonder schaamte op Chinese webshops. Lammers vindt het ongelofelijk hoe goedkoop de spullen soms zijn. "Ik word er gewoon blij van." Kant repareert veel spullen, ook voor andere mensen. De onderdelen die hij daarvoor nodig heeft, zijn soms zo duur dat repareren bijna geen zin meer heeft. Daarom bestelt hij via Chinese webshops en zal dat blijven doen zolang de overheid niet met restricties komt. "Soms moet ik spullen wel weggooien omdat ze erg stinken."

'Sommige producten ronduit gevaarlijk'

Bij de Consumentenbond krijgen ze regelmatig klachten over Chinese webshops. Die gaan vaak over het feit dat spullen niet aan de verwachtingen voldoen en dat terugsturen soms duurder is dan het pakketje ooit heeft gekost. De bond pleit al langer voor Europese regels. "Sommige producten zijn ronduit gevaarlijk. Denk aan verstikkingsgevaar, producten die giftig zijn voor kinderen of elektrische producten die kunnen ontploffen", zegt Joyce Donat, woordvoerder bij de Consumentenbond.

Volgens Ed Sander, tech-analist die is gespecialiseerd in China, kunnen producten van sites als Temu, SHEIN en AliExpress zo goedkoop worden aangeboden omdat ze rechtstreeks vanuit de fabriek naar de consument gaan. Daarnaast worden producten van Temu door het moederbedrijf zwaar gesubsidieerd, vertelt Sander. "Naarmate je langer koopt op de shop, gaan de prijzen omhoog." Volgens Sander hebben we als Europa dit probleem ook deels zelf veroorzaakt. "Fabrieken in China werden te duur. Toen gingen we onder andere naar Bangladesh, maar de fabrieken in China zijn niet gesloten, dus die zijn een andere markt gaan zoeken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie