Binnenland
KRO-NCRV

Goedkope 'troep' zal ontwrichtend werken voor Nederlandse maatschappij: 'Straks geen winkels meer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Goedkope 'troep' zal ontwrichtend werken voor Nederlandse maatschappij: 'Straks geen winkels meer'

Nederlandse winkeliers luiden de noodklok. Door platforms als AliExpress, Temu en Shein komen bizar goedkope producten ons land binnen. Deze 'troep' gaat een ontwrichtende werking hebben op onze maatschappij, stelt Jan Meerman, directeur van brancheorganisatie INRetail. "Straks hebben we nauwelijks winkels meer omdat alles uit China komt. Dan hebben we binnensteden die onveilig voelen", zegt Meerman bij Spraakmakers.

Meerman waarschuwt dat de producten niet gecontroleerd worden voor het Nederland in komt. "Dat blijkt ook uit onderzoek van de Consumentenbond. Het is meuk." Veel van de producten zijn ongelooflijk goedkoop, maar komen incompleet of veel te laat aan. Daarnaast gaat het snel stuk en komt het zelfs voor dat je een heel ander product op de mat krijgt.

Capaciteitsprobleem

De Nederlandse overheid geeft aan een "capaciteitsprobleem" te hebben en daarom de controle niet uit te kunnen voeren. "Dom", vindt Meerman. De directeur van INRetail pleit dan ook voor andere maatregelen, zoals het doorvoeren van administratiekosten. Dat zou het minder aantrekkelijk maken voor de Nederlandse consument om deze producten te bestellen.

'Te mooi om waar te zijn'

"We praten volop over duurzaamheid, milieu en arbeidsomstandigheden. Je weet dat deze producten niet op een normale manier gemaakt zijn, dat kan niet", vat Meerman samen. Joyce Donat van de Consumentenbond stelt dat consumenten beter moeten opletten wanneer ze iets bestellen. "Als het te mooi om waar te zijn is, dan is dat ook zo."

Afvalberg

Volgens Donat moet je als consument letten op de prijs, omschrijving en foto's van de producten. Daaraan kun je aflezen of het een kwaliteitsproduct is of niet. "Merkspullen kunnen niet heel goedkoop zijn." Wendy de Wild, werkzaam in de afvalbranche, merkt vooral dat de afvalberg "nog steeds" blijft groeien. "We zitten tegen de 9 miljard kilo huishoudelijk afval per jaar aan", vertelt De Wild.

'Niet te recyclen'

"9 miljard kilo los je niet op met recylcen", gaat De Wild verder. "Het gaat heel snel stuk. Het is gemaakt om kapot te gaan. De kwaliteit hiervan kun je niet recyclen. Deze elektronica en kleding kan niet uit elkaar gehaald worden. Minder troep zou fijn zijn." Maar dat maakt het niet minder aantrekkelijk, begrijpt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. "Het is té makkelijk."

"Het is ook alleen al het kopen. Dat geeft vreugde, maakt het brein blij. Ook bij ontvangst en het uitpakken ervan", legt Wessels uit. Toch is het tijd voor verandering. "We moeten veel minder kopen, het is troep." Luisteraar Cliff Krancher laat zich niet tegenhouden. "Er is niets slechter op die sites dan wat ik ook ergens kan kopen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie