Zo word je miljonair voor je veertigste
- Nieuws
- Zo word je miljonair voor je veertigste
Je hoeft niet in een gouden badkuip geboren te zijn om rijk te worden. Of de loterij te winnen. In aflevering 10 van De Onzichtbare Hand ontdekt Milou Brand hoe lucratief besparen kan zijn.
Als je slim bent en weet waar je allemaal op kan besparen dan kun je stinkend rijk worden en voor je veertigste miljonair zijn. Journalist Suzanne Streefland vertelt over de in populairiteit toenemende FIRE-beweging: financial independence, retire early. Ofwel, financiëel onafhankelijk worden en vroeg met pensioen kunnen.
Een miljoen
De FIRE-beweging bestaat uit een groep jonge mensen die vroeg met pensioen hopen te gaan, om zich daarna vrij te voelen en hun dromen achterna te kunnen. Vaak is het streven een miljoen op de bank te hebben vóór hun veertigste.
Suzanne: "het zijn mensen die goed letten op waar ze hun geld aan uitgeven. Dat zou iedereen kunnen doen. Hoewel, zij doen het wel extreem. Ze sparen zo'n vijftig procent van hun inkomen, maar je zou natuurlijk zelf best wat meer op je inkomsten en uitgaven kunnen letten."
Een ton sparen in vier jaar tijd
Iemand die goed weet hoe ze op haar geld moet letten is Renée Lamboo. Zij en haar man sparen één van hun twee salarissen. "Niet alleen maar sparen hoor. Ook beleggen en aflossen."
Op haar uitgaven besparen is voor haar een levenswijze, die ooit is ontstaan uit noodzaak. "Ik had een schuld van 40 duizend euro." Ze spaarde uiteindelijk een ton bij elkaar in vier jaar tijd.
Houtje bijten
En nee, dat betekent niet dat ze alle leuke dingen in haar leven heeft hoeven opgeven. "Stel dat je allebei modaal verdient en je doet niet zulke gekke dingen, dan is dat echt wel haalbaar. Ik heb echt niet op een houtje hoeven te bijten."
Een miljoen is niéts, Milou
Volgens Jort Kelder moet je bij het sparen wel goed kijken naar wat je zelf nodig hebt. Bij de FIRE-beweging hebben ze het vaak over een miljoen voor je veertigste, maar dat is volgens Jort veel te weinig: "een miljoen is niets, want als je dat op de bank zet dan krijg je 0 procent rente. Dan kan je dat geld opeten en na een paar jaar is dat geld op." Je moet dus bedenken wat je jaarlijks uitgeeft, en je spaarplan daar op afstellen.
Jort: "de één kan het doen van dertig duizend per jaar, de ander heeft driehonderd duizend nodig en ik ken ook mensen die dertig miljoen per jaar nodig hebben. Zelf heb ik ongeveer netto 200 duizend euro nodig, maar dat komt omdat ik bezit heb. Dat is niet omdat ik dat allemaal zelf uitgeef."
De Onzichtbare Hand
De Onzichtbare Hand is een economie-podcast van het radioprogramma dr Kelder en Co. Voor iedereen die zich wil inwijden in de geheimen van de economische wereld, zonder ingewikkeld gewauwel. Met Milou Brand, Jort Kelder, Suzanne Streefland en gasten. In deze aflevering is Volkskrant-journalist Pieter Hotse Smit te gast.
In De Onzichtbare Hand legt Renee Lamboo uit waar je allemaal flink op zou kunnen besparen, en waar je moet beginnen.
Tip 1
"Krijg inzicht in wat je uitgeeft. Bedenk: wat kan ik doen van het geld dat ik nu uitgeef? Ik schrijf een rubriek voor Flair over geld en dan vraag ik altijd aan mensen hoeveel ze uitgeven aan boodschappen. Mensen denken altijd dat ze minder uitgeven: dan blijken ze bijvoorbeeld zevenhonderd euro uit te geven aan in plaats van de vierhonderd euro die ze dachten."
Tip 2
"Maak 'potjes' voor leuke dingen. Bijvoorbeeld, je mag zoveel euro per maand uitgeven aan uiteten gaan. Dan verbied je jezelf niks, maar je stelt wel een limiet. Als het op is dan is het op. Zo hang je dus een prijskaartje aan de dingen waar je blij van wordt. Waar je blij van wordt daar hang je dus wel een prijskaartje aan."
Tip 3
"Je moet voor jezelf een structuur krijgen die werkt. Mijn man en ik zetten samen dus één heel salaris weg. Ik neem altijd een vast bedrag op uit mijn inkomsten. Het kan ook helpen om een bespaarplan te maken met een vriend of vriendin, dan kunnen jullie elkaar gemotiveerd houden."
Lees meer over besparen en geldzaken op de website van Renee: www.porterenee.nl.