Solliciteren met AI: hulpmiddel of het einde van de motivatiebrief?
- Nieuws
- Solliciteren met AI: hulpmiddel of het einde van de motivatiebrief?
Al jarenlang begint een sollicitatie met een brief. Maar dat verandert snel. Zowel werkzoekenden als werkgevers maken steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Sollicitatie-expert Aaltje Vincent, auteur van Solliciteren naar werkgeluk, ziet de veranderingen van dichtbij.
Video niet beschikbaar
Sollicitanten gebruiken AI vooral om hulp te krijgen bij het schrijven van hun motivatiebrief. "Want dat vinden mensen ontzettend lastig", zegt Vincent. "Waar vroeger de buurman of loopbaancoach hielp, gebruiken sollicitanten nu ook AI zoals ChatGPT om hun brief te schrijven." Ook werkgevers maken er steeds meer gebruik van. "Voor het opstellen van vacatureteksten, maar ook voor het bedenken van vragen voor sollicitatiegesprekken", aldus Vincent.
Authenticiteit
Maar als AI steeds meer taken overneemt, wat blijft er dan nog over van de authenticiteit van een sollicitatie? Volgens Vincent is dat geen groot probleem. "Werkgevers herkennen het meteen als iemand iets klakkeloos van ChatGPT heeft overgenomen. De slimme sollicitant gebruikt AI als hulpmiddel, niet als vervanging van zijn eigen stem." Ze vindt de ontwikkeling dan ook niet zorgelijk. "Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een motivatiebrief daadwerkelijk helpt in de selectieprocedure. Als mensen met hulp van AI hun motivatie duidelijk kunnen maken, en dat op een manier die bij hen past, is dat prima."
Sterker nog, Vincent ziet steeds meer werkgevers helemaal afstappen van de sollicitatiebrief. "Sommigen zeggen: als je solliciteert, dan weten we dat je gemotiveerd bent. Vervolgens bellen ze alle sollicitanten en vragen ze naar de motivatie in het telefoongesprek. Dan hoef je het niet meer op papier te zetten."
AI-avatar
Toch plaatst Vincent kanttekeningen bij sommige toepassingen van AI. Zo zijn er bedrijven die kandidaten laten praten met een AI-avatar die vervolgens een cv opstelt. "Dat vind ik schrijnend. Zo’n avatar geeft geen goed beeld van wie iemand is. Het is geen tweerichtingsverkeer."
Haar advies is duidelijk: "Gebruik AI gerust als inspiratiebron voor vacatureteksten of gespreksvragen. Maar als het om motivatie gaat, moet je met elkaar in gesprek. Elkaar in de ogen aankijken en real life ontmoeten, dat is waar het over gaat bij solliciteren."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.