Seksuologe over relaties, monogamie en de geslachtsdaad: 'Seks niet noodzakelijk voor mens'
- Nieuws
- Seksuologe over relaties, monogamie en de geslachtsdaad: 'Seks niet noodzakelijk voor mens'
Hoewel seks door de meesten zal worden bestempeld als aangenaam, is het verrichten van de geslachtsdaad niet noodzakelijk voor de mens. Dit zegt seksuologe dr. Marieke Dewitte in het radioprogramma dr. Kelder en Co. "Voor het voortbestaan van de mens natuurlijk wel, maar je gaat als individu niet dood als je het nooit doet."
Video niet beschikbaar
De Vlaamse 'assistant professor', die verbonden is aan de Maastricht University, spreekt van een "grote misvatting". Ze benadrukt wel dat het hebben van seks van belang is. "Het is een belangrijke determinant van kwaliteit van leven. Het is geen luxedingetje."
Geslachtsgemeenschap houdt ons dus volgens Dewitte niet per se in leven. Ze wijst bijvoorbeeld op het bestaan aseksualiteit. "Al is het nog niet helemaal duidelijk wat dat is. Je zou kunnen zeggen dat het een nieuwe seksuele oriëntatie of een filosofie is. Er zijn genoeg mensen voor wie seks geen issue is. Dat wil niet zeggen dat die mensen niet masturberen of helemaal niets met seks hebben. Het is gewoon geen onderdeel van hun leven."
Doordat aseksualiteit zo moeilijk te definiëren is, kan Dewitte geen percentage noemen. "We houden één procent van de bevolking aan, maar de onderzoeken lopen nog." Partners die al jarenlang bij elkaar zijn, maar elkaar fysiek al (tientallen) jaren niet weten te vinden, zijn niet per se aseksueel vertelt Dewitte.
Er zijn echter volgens haar nog wel stelletjes waar de vonken na decennia nog steeds van afspatten. "Absoluut, maar je moet er wel voor werken. In het begin exploreer je elkaar, maar na een tijdje weet je waar de knoppen zitten. Dat is de killer. Je moet je seksuele script af en toe herschrijven. Je moet af en toe nieuwe dingen ontdekken."
"Heb ik weer", zegt presentator dr Kelder.
Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app
Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.
Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.