'Jongeren hebben schop onder de kont nodig'
- Nieuws
- 'Jongeren hebben schop onder de kont nodig'
Meer dan de helft van de jongeren heeft te maken met angst of depressieve gevoelens, blijkt uit nieuwe cijfers. Niet eerder was dat aantal zo hoog. Heeft generatie Z (jongeren tussen de 18 en 25 jaar) het echt zo moeilijk of is deze generatie te 'soft'? Volgens schrijfster en columnist Hester Zitvast kunnen de jongeren wel een schop onder de kont gebruiken, zegt ze in Dit is de Dag. "In de maatschappij ligt de rode loper niet voor je uitgerold."
Is Generatie Z te 'soft' of de wereld van nu te hard?
Video niet beschikbaar
Zitvast, zelf moeder van vier kinderen, is erg kritisch over de huidige generatie jongeren. "Ik zie weinig humor bij ze", zegt ze. "Zo vind ik dat deze generatie slecht tegen kritiek kan. Veel van hen hebben mentale problemen. Ik denk dat dit ook ontzettend gevoed wordt door coaches die erboven op springen en ouders die daar helemaal in meegaan."
Ouders hebben hierin een belangrijke rol, denkt ze. Wat haar betreft mogen die wel iets harder worden in de opvoeding. "Je moet af en toe ook zeggen: joh, en nu is het klaar. Een schop onder de kont en doorgaan. Dat mis ik gewoon van de ouders en ik denk dat deze generatie daar redelijk op gedijt."
Ontzien
Volgens Jolien Dopmeijer, onderzoeker naar mentale gezondheid van jongeren, mogen jongeren wel wat meer ontzien worden. "Er is veel aan de hand in de wereld, wat ook veel jongeren raakt en consequenties voor hen heeft."
Hun toekomstbeeld en bestaanszekerheid zijn behoorlijk in het geding, zegt Dopmeijer. "Ik denk dat dit meer onderkend mag worden."
‘Makkelijk gezegd’
Tess Franken (21), student aan de Universiteit van Leiden, herkent zich totaal niet in het beeld van 'softies' of 'snowflakes'. Daarbij is het makkelijk gezegd en lost het weinig op, vindt ze. "Ik vind ons juist erg weerbaar en we zetten ons in om dingen te verbeteren die een uitdaging vormen in onze toekomst."
Ze wijst erop dat er veel speelt in het leven van jongeren. "Wat voor een toekomst hebben wij? Er is een klimaatcrisis, een vastgelopen huizenmarkt, een flexibele arbeidsmarkt, maar ook druk vanuit sociale media. We staan voor grote uitdagingen en er spelen mentale klachten onder studenten."
Opvoeding
Ouders spelen een belangrijke rol in druk die jongeren ervaren, denkt Zitvast. "Ook ouders willen voldoen aan het perfecte plaatje, waardoor kinderen een enorme druk opgelegd krijgen. Zo heerst er het idee dat elk kind talent heeft, maar dat is gelul. Niet ieder kind heeft dat en dat is niet erg. We hebben ook mensen zonder talent nodig die gewoon uitvoeren wat er gebeuren moet."
Dopmeijer is het met Zitvast eens dat ouders een belangrijke rol spelen. "We zien dat ouders veel liefde en zorg hebben gegeven, maar ook dingen hebben weggenomen. Dat betekent dat jongeren met name een stukje uitdaging missen, die ze nodig hebben om te groeien en te ontwikkelen."
Maar een schop onder kont is dan niet helemaal de oplossing, denkt ze. "Ik denk dat het er vooral om gaat dat ze uitgedaagd worden om fouten te leren maken en daar ruimte voor krijgen. Als je dat van tevoren allemaal wegneemt, creëer je niet de mogelijkheid om te ontwikkelen."