Binnenland
EO

Gen Z vliegt vaker dan andere generaties: is dat hypocriet?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gen Z vliegt vaker dan andere generaties: is dat hypocriet?

Een dikke 60 procent van de jongeren tussen de 19 en 30 jaar verwacht dit jaar met het vliegtuig op vakantie te gaan, terwijl je zou verwachten dat deze generatie juist minder wil vliegen vanwege het klimaat. Is dat erg? Freelance journalist Anouk Kragtwijk is millennial en vliegt niet: "Met alleen het herkennen van hypocrisie gaan we de wereld niet redden", zegt ze in Dit is de Dag (EO).

Video niet beschikbaar

Uit cijfers van het ANWB vakantieonderzoek blijkt dat Gen Z’ers vaker op vliegvakantie gaan dan andere generaties. Kragtwijk heeft een klimaatdepressie en maakt zich er zorgen over: "Iedereen blijft maar vliegen, terwijl we waarschijnlijk al over de anderhalve graad opwarming zijn gegaan. Luxe is een soort recht."

Ze vindt het dan ook ingewikkeld dat mensen voor een beter klimaat zeggen te zijn, maar ondertussen wel op vliegvakantie gaan. "Ik snap dat niet zo goed. We zijn allemaal hypocriet, maar het herkennen van hypocrisie lijkt tegenwoordig de meest duurzame daad die er is. Daar gaan we de wereld niet mee redden."

Geitenwollen sokken en een muts

Vliegen hypocriet? Het is niet zo zwart-wit, vindt Mauk Bresser, voorzitter van de JOVD. "Ik snap de tegenstrijdigheid wel. Maar als je het klimaat belangrijk vindt, betekent dat niet dat je de hele dag in de kou met geitenwollen sokken en een muts op hoeft te zitten, en dat je niks mag doen of hebben wat potentieel een effect heeft op het klimaat."

Ook laten mensen zich leiden door keuze en gemak, zegt hij: "Als je met de auto of trein meerdere dagen onderweg bent en er meer voor betaalt, snap ik goed dat mensen daar niet snel voor kiezen."

Eerlijke concurrentie

Het probleem is dat vliegen kunstmatig te goedkoop is gemaakt, stelt Bresser. "Daardoor zijn andere reisopties geen eerlijke concurrentie. In het systeem kiezen we ervoor om vliegen makkelijk, goedkoop en snel te maken. Mensen kunnen het zich vaak niet veroorloven om een andere optie te kiezen."

Daarom vindt hij dat die concurrentie eerlijker moet worden. "Als je zorgt dat de treinen goed zijn, comfortabeler en snelheid maken, en dat voor een goede prijs, dan gaan mensen daar vanzelf voor kiezen. Maar mensen kiezen toch ook met hun portemonnee en de hoeveelheid tijd die ze hebben om op vakantie te gaan."

Hypocrisie bestrijden

Het moet zeker makkelijker worden om met de trein op vakantie te gaan, vindt ook Kragtwijk. "Maar ik denk dan de hele tijd: de wereld staat in de fik, het gaat zo ongelooflijk slecht, waar is onze eigen verantwoordelijkheid? Nederland is een individualistisch en hedonistisch land geworden, het lijkt hier alleen maar nemen te zijn en niets meer geven."

Ze vindt dat mensen meer hun best moeten doen om die hypocrisie te bestrijden. "Ik zie mensen denken: de grote bedrijven moeten dat maar oplossen en ik heb daar geen verantwoordelijkheid. Het is een rationele discussie over cijfers geworden, maar ik denk dat we meer met ons hart moeten kijken. Mensen en dieren lijden omdat wij drie keer per jaar naar Ibiza op vakantie willen."

Je kan niet verwachten dat mensen allemaal de held gaan spelen, vindt Bresser: "Er wordt nu continu een gemaakte werkelijkheid gepresenteerd waarbij niks tegenover de optie van vliegen staat. Dan kan je bijna niet verwachten dat mensen allemaal voor de duurdere, langzamere en oncomfortabele optie gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie