Economie
EO

Waarom het belangrijk is dat jongeren weten hoe de financiële markt werkt: 'Eigenlijk belegt iedereen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het belangrijk is dat jongeren weten hoe de financiële markt werkt: 'Eigenlijk belegt iedereen'

Met beleggen kan je volgens experts niet vroeg genoeg beginnen. Om alvast een beetje te oefenen deden ruim 1400 scholieren dit najaar mee aan beurscompetitie Scholenstrijd van stichting Capital Amsterdam. In deze veranderende tijd wordt het steeds belangrijker dat jongeren financiële kennis hebben, zegt bestuurslid van deze stichting en voormalig bankbestuurder Tanja Nagel in Geld of je Leven. “Een heleboel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat iedereen belegt.”

Voormalig bankbestuurder Tanja Nagel over jongeren die leren beleggen

Video niet beschikbaar

In de beleggingswedstrijd worden scholieren uitgedaagd om zes weken lang met 100.000 euro fictief geld te beleggen. Dit jaar kwam vwo-scholier Noah Shah (16) als winnaar uit in de bus. "Het doel is om zo’n hoog mogelijke rendement te halen", vertelt hij in de uitzending van Geld of je Leven. "Ik had in totaal een rendement van 21,5 procent."

Steeds belangrijker

Op deze manier wordt het vak economie op school een stuk aantrekkelijker, denkt Nagel. "Als stichting Capital Amsterdam vinden we de kapitaalmarkt in Nederland belangrijk en proberen we dat op verschillende manieren te ondersteunen. Naar ons idee is het erg belangrijk dat middelbare scholieren er in contact mee komen om in ieder geval te weten wat er speelt. En op een iets eerdere leeftijd te kunnen afwegen of je wel of niet gaat beleggen, omdat je weet waar je het over hebt."

Zeker in deze tijd is dat belangrijk, vindt Nagel, die een gevestigde naam is in de bankenwereld. "Een heleboel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat eigenlijk iedereen belegt. We hebben bijna allemaal een pensioen en als we dat niet hebben, zouden we dat misschien wel moeten hebben omdat we zzp’er zijn en zelf moeten beleggen voor onze oude dagen. We hebben dat vaak niet eens door, terwijl we steeds vaker zelf aan de knoppen zitten en gevraagd worden welk risico je wil lopen ten aanzien van je pensioen."

In dat geval is het goed om te weten wat het allemaal inhoudt, zegt ze. "Zodat je in elk geval de hoofdlijnen weet waar je wel of niet voor kiest."

Interesse

Ze hoopt dat jongeren die meededen aan de wedstrijd, er thuis binnen hun gezin ook over in gesprek gaan en de interesse van hun ouders te wekken. “Ook is het initiatief bedoeld om een steeds grotere groep economieleraren te enthousiasmeren om het in elk geval in de klas aan te bieden. Zodat veel kinderen dat wel interessant gaan vinden en er mee leren te spelen. Dan zal het best nog even duren voordat ze met echt geld kunnen gaan beleggen, maar dan hebben ze in ieder geval wel de volle breedte meegemaakt.”

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie