De Taalstaat
KRO-NCRV

Een migratieontkenner 'is niet iemand die migratie ontkent'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een migratieontkenner 'is niet iemand die migratie ontkent'

De Nederlandse taal is een levende taal door alle woorden die her en der ontstaan en er steeds aan toe worden gevoegd. Ton den Boon is hoofdredacteur van de Dikke Van Dale en houdt daarom Nederlandse woorden nauw in de gaten. Hem viel het woord 'migratieontkenner' afgelopen week op. Wat het precies betekent, legt Den Boon uit bij De Taalstaat.

TS Ton den Boon

Het woord stond afgelopen week in de Volkskrant. Columnist Arie Elshout schreef dat er veel gesproken wordt over bevolkingsgroei en dat er verschillende hooggeleerde 'migratieontkenners' te horen zijn, die zeggen dat er eigenlijk geen probleem is. "Dat geeft meteen aan hoe het woord bedoeld is", zegt Den Boon.

Migratie, klimaat, stikstof...

"Het is niet iemand die het fenomeen migratie ontkent", zegt Den Boon. "Maar je moet het een beetje opvatten naar de analogie van een 'klimaatontkenner'."

We kennen het woord 'ontkennen' al in verschillende samenstellingen. Zo was in de tijd van corona het woord 'vacinatieontkenner' populair, voor iemand die niet gelooft dat vaccineren effect heeft. Ook wordt het woord 'klimaatontkenner' steeds vaker in de mond genomen. "Dat is niet iemand die het klimaat niet erkent", zegt Den Boon, "maar iemand die niet in de gevolgen van klimaatverandering gelooft." In eenzelfde samenstelling noemt de hoofdredacteur het begrip 'stikstofontkenner', voor iemand die de gevolgen van te veel stikstof niet als een probleem voor de maatschappij ziet.

'...Ontkenner'

Daarmee kan gesteld worden dan het woord 'ontkennen' een andere lading begint te krijgen binnen onze taal. "De betekenis zal niet verschuiven", vertelt Den Boon. "Dit woord krijgt er juist geleidelijk een betekenis bij. Het zou zo een tweede betekenis kunnen krijgen."

Maar wat houdt het woord 'migratieontkenner' dan precies in? "Dat is iemand die ontkent dat migratie, en dan met name massamigratie, ontwrichtende gevolgen zou kunnen hebben voor de samenleving", vertelt Den Boon.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie