Cultuur & Media
BNNVARA

Een 74-jarige vrouw die een tiener speelt: is leeftijdsblind casten de toekomst?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een 74-jarige vrouw die een tiener speelt: is leeftijdsblind casten de toekomst?

Een vrouw van 74 die in de rol kruipt van een tiener: dat kan door leeftijdsblind casten. Het gebeurt namelijk in de laatste productie van Shakespeares As You Like It in Groot Brittannië. En dat is zeker niet het enige stuk waarin de leeftijd van het personage en diegene die het speelt in de verste verte niet overeen komen. De vraag is: is dat erg? "Ik vind het een hele goede greep omdat het ook iets nieuws geeft. Ik zou meteen heel nieuwsgierig zijn", zegt actrice Jacqueline Blom in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Als het aan Jacqueline Blom ligt, zou zij zo naar Groot Brittannië verhuizen als zij voor diezelfde rol in As You Like It zou worden gecast. Zelf is zij begin 60 en in de rol van een tiener kruipen, daar heeft Blom wel ervaring mee. Blom speelde namelijk zowel de rol van ouder, als dat van het kind, in het theaterstuk Familiespel.

"Ik was een boze puber en die heb ik zelf ook gehad dus ik ken veel gedragingen. Dan pak je een paar kenmerken. Zoals snel schakelen in emoties, heel bot zijn. En dat werkt", zegt Blom. "Wat je cadeau krijgt is dat je klein commentaar krijgt."

Liever kijken naar jonge mensen

Leeftijdsblind casten is volgens Blom een welkome verandering in de cast-cultuur van theater- en televisieland: "We casten eigenlijk bijna alles heel jong, in hoofdrollen. En er wordt ook vaak jonger gecast dan wat het personage eigenlijk is." Volgens Blom heeft dat verschillende redenen. Een seksistische reden bijvoorbeeld is, "dat men denkt dat men liever naar jonge mensen kijkt. (...) Het is een hele diepe ingegroefde gewoonte om dat te denken", aldus Blom.

Nu kun je denken: het vergt wel wat fantasie van het publiek om een tiener te zien in het spel van een zeventigplusser. "Publiek is heel lenig in zijn voorstellingsvermogen. Mijn ervaring is dat mensen heel snel meegaan in een fantasie die je maakt in het theater."

Verzoenen met het feit dat we ouder worden

Als het leeftijdsblind casten in het buitenland een groot succes is, vindt het wellicht ook zijn weg naar Nederland. Blom: "Men doet het soms wel met grote sterren die dan wel eindeloos van alles mogen spelen. Maar ik ben benieuwd of men het durft. Ik vind het een hele goede greep, omdat het ook iets nieuws geeft. Ik zou meteen heel nieuwsgierig zijn. We moeten ons toch verzoenen met het feit dat we ouder worden. En dit helpt, doordat je naar elkaar gaat kijken als mensen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie