Buitenland
PowNed

Taylor Swift: van muziekicoon naar politieke macht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taylor Swift: van muziekicoon naar politieke macht

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Taylor Swift staat al jarenlang bekend als een van de meest invloedrijke artiesten van haar generatie. Haar carrière reikt echter verder dan muziek alleen; Swift speelt inmiddels ook een onverwachte rol in de politieke arena. In het boek TS, 13 schrijvers over Taylor Swift beschrijft Annelot Prins, promovendus op het gebied van celebrity-feminisme in de popmuziek aan de Freie Universität Berlin, de "politieke paaseieren" die Swift in haar werk verbergt.

Kamala Harris en de invloed van popcultuur

Ondertussen voert Kamala Harris bij de Amerikaanse verkiezingen een opvallende campagne die sterk leunt op popcultuur. Ze heeft zelfs de gifgroene kleur van Charli XCX's nieuwe album BRAT overgenomen in haar campagnebeeld. Daarnaast gebruikt Harris in haar eerste reclamespotje het nummer "Freedom" van Beyoncé. Volgens Annelot Prins is dat opmerkelijk: "Beyoncé is net als Taylor Swift vaak huiverig met haar endorsement en heel voorzichtig. Dus dat ze ineens de rechten van haar muziek had aangeboden, dat is nogal wat."

De Macht van Verborgen Boodschappen

Swift staat bekend om haar strategische gebruik van zogenaamde paaseieren, verborgen boodschappen die haar toegewijde fans, de Swifties, ontcijferen en interpreteren. Deze subtiele aanwijzingen hebben fans getraind om elk detail in haar werk nauwkeurig te analyseren. "Die zitten overal in, en de fans zijn getraind om die samen te ontleden," legt Annelot uit. De laatste keer dat Swift zich openlijk uitsprak over politieke kwesties was in 2018, toen ze benadrukte dat ze "aan de juiste kant van de geschiedenis" moest staan. Daarvoor bleef het echter meer dan tien jaar lang stil over haar politieke standpunten. "Fans zeggen dan: als jij ons al deze hints geeft over albums en vriendjes, dan heb je waarschijnlijk ook hints verstopt in jouw werk over andere dingen, zoals jouw politieke overtuigingen," aldus Annelot.

De vraag is of Swift een rol zal spelen in de huidige campagne van Kamala Harris, nu popcultuur een belangrijke factor lijkt te worden. Harris trekt alles wat "hot and happening" is naar zich toe en Annelot speculeert dat Swift mogelijk betrokken wil zijn. "Ik las geruchten dat zij, net als Beyoncé, haar hele muziekcatalogus heeft aangeboden aan Harris en ik vond dat wel een geloofwaardig idee. Ik denk dat zij best hoopt dat er een nummer gebruikt wordt in de campagne en dat ze op die manier betrokken is."

Ondanks de speculaties blijven er zorgen over de rol die Swifties spelen in de huidige politieke context. Deze zomer vonden twee verontrustende incidenten plaats waarbij Swifts volgelingen betrokken waren, wat de vraag oproept of extremisten zich specifiek op Swifties richten.

Benieuwd naar meer details rondom de kwestie? Bekijk dan het gesprek tussen Chazia en Annelot hieronder terug:

Video niet beschikbaar

Wil je beter ingelicht zijn?

Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van zaterdag 17 augustus 2024. Met Miriam Bunnik, die ons meeneemt op reis door de muziekgeschiedenis van Italië en ze doet 5 magistraal mooie plekken aan. Met Swiftoloog Annelot Prins proberen we de politieke paaseieren van Taylor Swift te vinden. En insectendeskundige Aglaia Bouma brengt een ode aan de... wesp.

Goed Ingelichte Kring

Ster advertentie
Ster advertentie