Cultuur & Media
NTR

MEROL: 'Op het podium ben ik gewoon de baas'

foto: Philine van den Hul
  1. Nieuwschevron right
  2. MEROL: 'Op het podium ben ik gewoon de baas'

Bekend onder de artiestennaam MEROL, brak Merel Baldé zes jaar geleden door met de hits LEKKER MET DE MEIDEN en HOU JE BEK EN BEF ME. Nu staat haar nieuwe, tweede album Naar De Haaien & Weer Terug – zo goed als af – klaar voor de release dit najaar. In Kunststof vertelt MEROL over haar nieuwe show, de verantwoordelijkheid die ze voelt als artiest én hoe ze haar publiek dit jaar op een nieuwe manier verleidt.

Kunststof - MEROL, zangeres/actrice en Zouhair Mtazi, acteur - Kunststof

Zachte Landing

Haar nieuwe plaat Naar De Haaien & Weer Terug verschijnt 4 oktober pas, maar MEROL bracht begin dit jaar al een aantal singles uit. Waaronder Zachte Landing, een nummer dat gaat over het steeds meer leren vertrouwen op jezelf.

MEROL: "Nu ik ouder ben geworden, merk ik dat wanneer ik nieuwe dingen doe – en bang ben dat alles misgaat – ik het een hele fijne gedachte vind dat ik altijd mezelf nog heb". Het daadwerkelijk vertrouwen op een zachte landing is daarentegen niet altijd vanzelfsprekend voor de zangeres. "Het is paradoxaal hoor, want tegelijkertijd ben ik nog steeds die vreselijke schijterd en bange persoon."

Nieuwe show

Op het hoofdpodium van muziekfestival Best Kept Secret was die 'vreselijke schijterd' niet te zien: MEROL betrad kalm, met een sexy vanzelfsprekendheid het podium. A capella startte ze haar optreden met een van haar grootste hits HOU JE BEK EN BEF ME.

"Ik had me voorgenomen om niet te veel te pushen. Vanuit een soort onder-energie wilde ik de show op Best Kept Secret beginnen. Mijn show van vorig jaar op Lowlands begon met een grote climax, maar ik dacht: dit keer bouw ik het langzaam op. Laat de mensen maar naar mij kijken."

Quote

Ik wilde beginnen vanuit een soort onder-energie. Laat de mensen maar naar me kijken.

Die zelfverzekerdheid op het podium werkt bevrijdend, zeker in vergelijking met haar 'normale leven', vertelt de zangeres. "Voor mij is op het podium staan ook leren om schaamteloos sexy te durven zijn: een 2.0 versie van jezelf. In het normale leven ben ik juist heel veel bezig met mensen pleasen. Op het podium ben ik gewoon de baas. Dan valt al die ruis van onzekere gedachten even van me af."

Feministische rol

Fans van MEROL laten haar geregeld weten dat ze een inspiratie is. Hoewel dat voor haar soms een beetje ongemakkelijk kan voelen, is er tegelijkertijd een groot gevoel van verantwoordelijkheid, zegt Merel Baldé. "Mensen kopen een kaartje om jou te zien. Ik wil de best mogelijke show geven. Daarin hoop ik dat ik mensen vrolijk maak en kan empoweren. Ik denk dat het heel verfrissend is om een Nederlandse zangeres te zien die zichzelf niet al te serieus neemt, maar wel in haar kracht staat."

'Sorry lul'

In je kracht staan als feministische power-vrouw, daar hoort volgens MEROL soms ook het doorbreken van taboes bij. Haar nieuwe nummer Sorry lul, dat nog niet is verschenen maar waar ze al wel live mee optreedt, trapt zeker aan tegen een status quo.

"Het liedje gaat over mensen die iets kuts doen, en vervolgens geen sorry zeggen." Het viel de zangeres op dat de afgelopen tijd, veel witte mannen die iets slechts gedaan hadden, aan talkshowtafels de ruimte kregen om hun excuses aan te bieden, maar dat vervolgens niet deden. "Als er mensen zijn die zeggen: je kwetst mij met deze opmerking, dan vind ik het heel erg dat jouw reactie is 'ik mag ook niks meer zeggen'. Als je iemand kwetst: dan zeg je toch gewoon sorry?"

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie