Familiegesprekken 2019: gepest worden, hersenonderzoek en liefde voor twee landen
- Nieuws
- Familiegesprekken 2019: gepest worden, hersenonderzoek en liefde voor twee landen
Het is al tientallen jaren een traditie bij het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen: tijdens de feestdagen kunt u luisteren naar gesprekken met bijzondere families. Dit jaar: de familie El-Hamus, strafrechtadvocaten Gerald en Machteld Roethof, de tweeling Bess (zangeres) en Porgy (acteur) Franssen, wetenschappers Henne Holstege en haar vader Gert Holstege en cabaretier Kiki Schippers en haar moeder Tosca Menten.
De familie El-Hamus is een echte filmfamilie. Sabri Saad El-Hamus is acteur en theatermaker, zijn kinderen Shady (filmmaker) Shahine (acteur) en Ashgan (scenarioschrijfster en columniste) kozen ieder op hun eigen manier voor een soortgelijk vak. Ashgan: "Je krijgt het gewoon mee thuis, maar er is nooit druk geweest. Het is leuk dat we in hetzelfde vak zitten, maar het voelt niet alsof we hetzelfde doen. Dat is prettig."
Video niet beschikbaar
Porgy en Bess
De tweeling Porgy en Bess Franssen is inderdaad vernoemd naar de beroemde opera van George Gershwin. En ja, daar werden ze mee gepest. Het tweetal in duet met zeurderige kinderstemmetjes: "Porgy en Bee-hes, die stinken in de fle-es." Porgy: "We werden dus gepest ja. Ik had geen idee wat die fles betekende maar ik moest er ontzettend om huilen als kind."
Samen met hun elf broers en zussen traden ze vroeger geregeld op voor bejaarden, de kerk en huisvrouwenverenigingen. "Het hele gezin deed mee", vertelt Porgy op Eerste Kerstdag aan presentator Herman van der Zandt. "Maar niet veel later begon de afvalrace. Huib kon alleen de triangel omdat hij linkshandig was. Die haakte dus als eerste af."
Video niet beschikbaar
Alzheimer
Presentator Lucella Carasso sprak op Tweede Kerstdag met vader Gert en dochter Henne Holstege. Ze doen beiden onderzoek naar honderdplussers, maar wel op een andere manier. Hun gemene deler? Hendrikje van Andel-Schipper, de vrouw die in 2005 op 115-jarige leeftijd overleed en lange tijd de titel van oudste vrouw van Nederland droeg.
Henne: "Mijn vader werkte met haar en vertelde dat ze totaal geen symptomen van Alzheimer vertoonde. Toen ik dat hoorde dacht ik: dáár moet ik onderzoek naar doen. Ik wil weten hoe dat kan."
En dat onderzoek kwam er, dankzij Hendrikje zelf. Zij stelde na haar dood haar lichaam beschikbaar aan wetenschap. Het team waar Henne deel van uitmaakt, maakte eerder dit jaar een belangrijke wetenschappelijke ontdekking bekend: een zeldzame genetische variant die de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer en twee andere vormen van dementie sterk verkleint.
Video niet beschikbaar
Het gezin gaat zo nu en dan naar het buitenland tijdens de kerstdagen. Dit keer is de familie neergestreken in de Ardennen voor samenzijn, een diner en persoonlijke gesprekken. Een bijeenkomst van het een hele andere aard dan de andere keer per jaar dat het gezin bijeenkomt. Gert: Iedereen houdt dan een praatje over zijn werk en het maatschappelijk belang daarvan. Henne vult hem aan: "We hebben allemaal kinderen en het gesprek gaat al gauw daar over. Op deze manier leer je echt wat een ander eigenlijk allemaal doet op werk."
Heel interessant om te horen, vindt Gert. "Want we doen eigenlijk allemaal iets bijzonders."