Steeds meer onvrede over 'versmelting van datamacht en politieke macht' van social media
- Nieuws
- Steeds meer onvrede over 'versmelting van datamacht en politieke macht' van social media
De gemiddelde social media-gebruiker brengt twee uur door op de verschillende platforms, blijkt uit nieuw onderzoek van Newcom in het jaarlijkse Nationale Social Media-onderzoek. Daarnaast is er een lichte stijging te zien in het totale aantal gebruikers. En dat terwijl de onvrede over deze platforms toeneemt. "Mensen zijn zich bewust van de desinformatie en dat het onveilig kan zijn", zegt Sanne Kruikemeier, hoogleraar Digitale media en Samenleving aan de Wageningen Universiteit, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
X, het voormalige Twitter, is een stuk minder populair geworden, maar LinkedIn, Snapchat en TikTok zitten juist in de lift onder Nederlandse gebruikers. Tegelijkertijd is er steeds meer discussie over dit soort platforms, voornamelijk door de macht van dit soort grote techbedrijven. Overstappen naar een alternatief platform vinden velen dan wel weer lastig.
'Doe het met mate'
Volgens Kruikemeier is de onvrede over social media-platforms en hun eigenaren een "belangrijke ontwikkeling". Maar helemaal stoppen vindt men lastig, omdat het een "netwerkfunctie" heeft. De hoogleraar adviseert om af en toe een detox te doen. "Doe het met mate, net als met drank", zegt Kruikemeier.
Internetvrijheid
"Het is jammer dat er zo weinig wordt gekeken hoe het veiliger gemaakt kan worden", vindt Kruikemeier. Steeds meer mensen, bedrijven en instituten heffen daarom hun accounts op, maar onze overheid doet dat bijvoorbeeld niet. "Heel jammer en onbegrijpelijk", vindt Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom, dat zich inzet voor internetvrijheid in Nederland.
"Het is een versmelting van datamacht en politieke macht, zoals je ziet in Amerika. Ik zou me zorgen maken vanuit veiligheidsperspectief", gaat Austin verder. Bovendien zou de overheid social media "niet nodig" hebben om een breed publiek te bereiken, omdat ze andere middelen tot hun beschikking hebben.
Momentum
"De afgelopen tijd is de contentmoderatie op X en de Meta-platforms door een ondergrens gezakt. In combinatie met dat veiligheidsrisico vinden we het onbegrijpelijk dat de overheid er nog op zit", concludeert Austin. Onderzoeksbureau Waag Futurelab is intussen een campagne gestart om social media 'weer leuk' te maken. "Er is meer momentum dankzij Musk en Zuckerberg", stelt Sander van der Waal, onderzoeksdirecteur bij het onderzoeksbureau.
Levensader
Beller Hennie Ebbers ziet een overstap naar andere platforms op dit moment nog niet zitten. "Voor mij is het echt een levensader", zegt Ebbers, die via deze platforms contact onderhoudt met familie en vrienden die op afstand zitten. Luisteraar Bert de Haan is gestopt met X door Elon Musks inmenging in de Duitse, Engelse en Amerikaanse politiek. "Ik wil niet bijdragen en achteroverleunen hoe Musk de wereld gaat organiseren. Daar wil ik niet aan meewerken."
Luisteraar Roel Kuipers gaat jaarlijks op social media-dieet. "Je houdt veel tijd over, dat is de eerste twee weken lastig, maar daarna vind je manieren om het in te vullen", stelt Kuipers. Beller Marlies Brandt maakt zich zorgen over de versmelting van social media met de politiek. "Ik ben bang dat we in een heel gevaarlijke situatie komen in de digitale wereld."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!