De passie volgens G.H.: 'Een duizelingwekkende ervaring in de letterlijke zin'
- Nieuws
- De passie volgens G.H.: 'Een duizelingwekkende ervaring in de letterlijke zin'
Iedere week verschijnen er in Nederland meer dan 500 nieuwe boeken. In de boekenrubriek van Nieuwsweekend selecteren Jeroen Vullings, Onno Blom en Lidewijde Paris elke zaterdag de uitgaves die je beter niet kunt missen. Deze week bespreekt Onno Blom zijn selectie.
Video niet beschikbaar
Simon Vestdijk en Willem Brakman: 'Gaven, Giften en Vergiften', Querido, 176 p.
De correspondentie tussen Willem Brakman en Simon Vestdijk, Gaven, giften en vergiften, is huiveringwekkend en hilarisch. Ze leken op elkaar: beiden auteur én arts, neurotische veelschrijvers, doorstonden beiden perioden van ‘hemel en hel’. Brakman probeerde Vestdijk aan het einde van zijn leven overeind te houden met een hele apotheek aan pillen.
A.H.J. Dautzenberg: 'Ik bestaat uit twee letters', De Arbeiderspers, 720 p.
In het meer dan zevenhonderd pagina’s dikke dagboek dat A.H.J. Dautzenberg gedurende zijn vijftigste levensjaar bijhield, Ik bestaat uit twee letters, legt hij zichzelf en de wereld om zich heen op de pijnbank. Hij bevraagt zichzelf genadeloos, en probeert al schrijvend zijn angsten van het lijf te houden door zijn gelukkige jeugd opnieuw in proza op te richten en de relatie met zijn tweelingbroer te doorgronden.
Clarice Lispector: 'De passie volgens G.H.', De Arbeiderspers, 256 p.
De passie volgens G.H. is het meesterwerk van de Braziliaanse Clarice Lispector (1920-1977), waarmee ze volgens haar biograaf Benjamin Moser Kafka naar de kroon steekt. Het verhaal van een vrouw die in haar verlaten penthouse een kakkerlak aantreft, doodt en vervolgens het witte vlees opeet, leidt tot een duizelingwekkende verhandeling over de menselijkheid, God en de wereld. Afschuw en verlossing gaan hand in hand.
Onno Blom (Leiden, 1969) is auteur en literair recensent.