Dit zijn de cultuurtips van Remy van Kesteren
- Nieuws
- Dit zijn de cultuurtips van Remy van Kesteren
Harpist Remy van Kesteren won in 2016 de Nederlandse Muziekprijs. Een keerpunt, want sindsdien maakt Remy eigen composities die aanleunen bij ambient en popmuziek. Hij tourt zowel in clubs als theaters, en speelde een concert voor het koningshuis. Voor zijn nieuwe album werkte Remy samen met o.a. Marcel Veenendaal, Robin Kester en Banji. "Het gaat over de overstap van spelen voor een publiek met een biertje in de hand in plaats van keurig in pak." Hoewel Remy als kind al vastberaden was van zijn muzikale carrière, ziet hij ook twijfel als een goede vriend. "Twijfel in muziek en kunst is heel belangrijk. Jezelf de hele tijd bevragen is niet prettig, maar er zit wel vooruitgang in. Als je zeker bent over alles wat je doet, is het best saai." Remy deelt zijn cultuurtips bij Eva Koreman in Een Uur Cultuur.
#127 - Remy van Kesteren (harpist) (S03) - Een uur cultuur
Anselm Kiefer, van Gogh Museum en Stedelijk Museum, Amsterdam
"Indringend, onprettig, maar ook indrukwekkend." Toen Remy voor het eerst het werk van Kiefer zag, was het voor hem overduidelijk dat het over de oorlog gaat. "Dat voel je meteen. Hij creëert een grimmige wereld. Het doet iets met mijn lijf. Je wordt in zo’n werk gezogen en je moet je er toe verhouden. Hier is niet aan te ontsnappen. Zonder dat er woorden nodig zijn, ga je nadenken over de oorlog en wat dat met mensen doet. Dat vind ik krachtig."
Night of a 1000 strings, TivoliVredenburg, Utrecht
Toen Remy nog aan het conservatorium studeerde, startte hij samen met vrienden
Night of a 1000 strings om harpisten samen te brengen. Het groeide uit tot een genre-overstijgend ontdekkingsfestival waar hier en daar een harp te horen is, maar zo goed als alle snaarinstrumenten te horen zijn. "Ik heb in interviews de harp altijd moeten verdedigen en ontdoen van vooroordelen dat het alleen voor elfjes en vrouwen met lang blond haar is." Toch ziet Remy dat er plaats voor de harp in het Nederlandse muzieklandschap. "Ik vind het bijzonder hoeveel plek er blijkt te zijn. Het is een bloeiende community en de vorige editie was zelfs uitverkocht."
Severance, Apple+
Je werk niet mee naar huis nemen. Het lijkt een goed idee. In de serie Severance worden werk en privé letterlijk gescheiden met behulp van een chip in het hoofd. "Je brein wordt letterlijk gezuiverd waardoor je niet weet wat je op je werk doet. Remy is helemaal fan van de absurdistische science fictionreeks. "De serie verkent hoe mensen veranderen in een andere omgeving. Want is de versie die je op werk bent wel dezelfde versie als thuis?"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Saya Gray, 9 april, Tolhuistuin
"Saya Gray maakt experimentele muziek waar de gekste dingen mogelijk zijn. Op haar nieuwe album staan supergoede songs die ook productionele snoepjes zijn. Ze beweegt moeiteloos van een countrygitaar naar een kopstem. Experimenteel, maar wel met hooks."
The Horse of Jenin, Troupe Courage,
De Palestijnse acteur Alaa Shehada vertelt zijn in deze cabaretvoorstelling zijn levensverhaal, over opgroeien het vluchtelingenkamp in Jenin, aan de Westelijke Jordaanoever. "Je lacht je echt helemaal suf en tegelijkertijd moet je keihard huilen. Hij speelt hoe daar ineens de stroom uitvalt, hoe de geweerschoten klinken." Remy benadrukt dat het belangrijker is dan ooit natuurlijk om een Palestijnse stem te horen en vooral dat hij blijft spelen. "Zolang hij speelt kan hij hier blijven. Anders moet hij weer terug. Het is bijna een kwestie van leven of dood dat mensen hem speelplekken aanbieden."
Kruispunt, Jonathan Fransen
Chicago, jaren zeventig. De familie Hildebrand is op zoek naar een beter leven en die voelt zich daarin gedwarsboomd door de ander. In een christelijk voorstadje gaat het er niet zo voorbeeldig aan toe als iedereen denkt. "Al zijn tragikomische boeken gaan over een vorm van familietrauma. Via flashbacks legt hij uit hoe relaties binnen zo'n familie kunnen veranderen. Er gebeuren onvermijdelijke dingen waarvan je soms wilt roepen naar het boek. Echt smullen"
Als kind deed Remy ook een paar pogingen om een boek te schrijven. "Toen kwam ik erachter dat het wel echt een vak is." Maar de ambitie is niet helemaal weg. "Ik wil in mijn leven een boek schrijven of een film maken." Tot die tijd geniet Remy van het combineren van muziek met andere kunstvormen.
Het nieuwe album van Remy van Kesteren Leave What You Know komt uit op 16 mei.
Gerelateerde podcast

Een uur cultuur
Een uur cultuur
Op zaterdag- en zondagochtend is van 06.00 tot 07.00 uur het nieuwe cultuurprogramma Een Uur Cultuur te beluisteren.
Luisteraars horen op zaterdag van Teddy Tops wat zij komende week kunnen zien, luisteren, lezen, proeven en bezoeken. Met de beste muziek, boeken, films, concerten, exposities, theater- en dansvoorstellingen. Highbrow en lowbrow, maar altijd met smaak en overtuiging. Op zondagochtend brengt Eva Koreman samen met een gast spannende, ontroerende en gratis tips op elk mogelijk gebied van cultuur.