'Ik haat niet mannen, maar ik haat soms wel mannen'
- Nieuws
- 'Ik haat niet mannen, maar ik haat soms wel mannen'
Samen met haar partner-in-crime en huisgenoot Marie Lotte Hagen, bestiert Nydia van Voorthuizen sinds 2018 het interweb met feministisch platform DAMN, HONEY. Met een pamflet, een goedbeluisterde podcast en twee boeken informeren zij lezer en luisteraar over "alle shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen".
#318 - Milou in gesprek met Nydia van Voorthuizen - Miss Podcast
Er is nog een boel werk aan de winkel, vindt Nydia. "Dat ligt bij de man én bij de vrouw. Feminisme is niet anti-man, sterker nog, het gaat juist ook over issues die op mannen gericht zijn." Denk hierbij aan het minder mogen uiten van emoties en het hogere zelfdodingspercentage onder mannen. Het gaat dan ook om gelijkheid tussen mannen en vrouwen. "Vrouwen zijn tegen mannen of vrouwen zijn beter dan mannen: dat is niet de boodschap waar ik achtersta", zegt Van Voorthuizen.
Mannen, ik haat ze
Onlangs besprak Nydia in haar podcast DAMN, HONEY het boek Mannen, ik haat ze van de Franse schrijver Pauline Harmange. Daarin betoogt de Franse dat vrouwen goede redenen hebben om mannen te haten en te verwerpen. Dat kreeg in Frankrijk forse kritiek, maar ook veel steun nadat bleek dat overheidsadviseur Ralph Zurmély van het ministerie van Gendergelijkheid het boek probeerde te censureren.
Het boek zette Van Voorthuizen aan het denken. "Als je naar de cijfers kijkt is het immers nog steeds zo dat voornamelijk mannen (seksueel) geweld plegen en zelfs dat op zichzelf staande feit wordt vaak niet benoemd. We mogen er best over nadenken hoe we dit kunnen veranderen. Kijk bijvoorbeeld naar de avondklok-rellen: het zijn alleen maar mannen op straat en toch wordt het niet een mannenprobleem genoemd. Die genderrollen worden ooit ergens opgelegd", zegt Van Voorthuizen.
Opgelegd en aangeleerd
Ondanks deze 'Grabbelton der Ellende', zoals de vrouwen van DAMN, HONEY het noemen, biedt het bestaan van opgelegde genderrollen ook juist hoop. Dat ze zijn opgelegd en aangeleerd, betekent ook dat mensen er los van kunnen komen.
In Miss Podcast bespreekt presentator Milou Brand de belangrijkste geluiden uit het leven van Nydia van Voorthuizen. Een gesprek over huilen in de Blokker, een feministisch leven en de weg die mateloos van jou kan zijn.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.