Hoeveel meer boeken verkoopt een boekhandel tijdens de feestdagen?
- Nieuws
- Hoeveel meer boeken verkoopt een boekhandel tijdens de feestdagen?
Wie het eventjes niet weet geeft een Boekenbon, anderen weten juist heel specifiek welk leesvoer hun familie en geliefden graag ontvangen. Het is dan ook een stormloop bij de Nederlandse boekhandels rondom de feestdagen. Maar hoeveel populairder is de boekenwinkel eigenlijk met Sinterklaas en kerst? Mathijs Suidman, directeur van Van der Velden Boeken in Zwolle, heeft zich ingelezen voor Spraakmakers.
Het Uitzendbureau: Hoe belangrijk zijn deze feestdagen voor de boekverkoop?
Tijdens de feestdagen regent het Boekenbonnen en stapelen de leespresentjes zich tot aan het plafond. Rammelen is dus niet nodig, waarschijnlijk is het een boek. Je bent dus bij lange niet de enige die je vader of moeder een biografie geeft of een van je andere familieleden of geliefden een boekenbon. De boekhandel is namelijk razend populair tijdens de feestdagen, meldt Suidman.
'Het gaat heel goed'
Het is dan ook een "belangrijke maand" voor de boekhandel, al begint het eigenlijk al in de laatste twee weken van november. "In december doen we gemiddeld zo'n 80% meer aan verkopen dan in een gemiddelde maand in het jaar", vertelt Suidman. "Het gaat heel goed."
Speurwerk
De boekhandels spelen er dan ook volledig op in en decoreren de winkels "om lekker in te grasduinen en een leuk cadeau te zoeken." Maar wat doet het dan specifiek zo goed? "Dat boek van Merkel, heel veel non-fictie, biografie en geschiedenis zien we het heel erg goed doen in de laatste week van het jaar", vertelt Suidman.
Mannending
"Dan hebben blijkbaar alle vaders en mannen in één keer tijd om naar de boekhandel te komen." Biografieën en non-fictie zijn een "mannending", denkt Suidman. En er is dit jaar "een hoop om uit te kiezen" dankzij de boeken van Angela Merkel, Boris Johnson en Navalny, bijvoorbeeld.
Non-fictie bestsellers blijken het vooral goed te doen rondom Sinterklaas. "Dat komt omdat mensen natuurlijk lijstjes inleveren bij Sinterklaas. En dan gaan mensen teruggrijpen op boeken die ze kennen, die ze in het nieuws hebben gehoord."En dan maakt het maar weinig uit of het een Nederlandstalig of Engelstalig boek is, aldus Suidman.
Btw-verhoging
De geplande btw-verhoging op boeken is geschrapt door het kabinet en daar staat Suidman logischerwijs volledig achter. "Het boek moet betaalbaar blijven voor iedereen", stelt Suidman. "Het idee is weleens dat boeken een product zijn voor mensen die meer geld te besteden hebben. Maar dat is totaal niet waar. 60 of 70 procent van de mensen die een boek kopen, heeft gewoon een normaal inkomen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!