Cultuur & Media
MAX

Eva Hofman fileert de identiteitshonger in haar debuutroman ‘Josephine’

foto: Uitgeverij Pluim
  1. Nieuwschevron right
  2. Eva Hofman fileert de identiteitshonger in haar debuutroman ‘Josephine’

In haar debuutroman Josephine laat Eva Hofman, journalist bij De Groene Amsterdammer, haar scherpe blik los op de wereld van zelfpresentatie en identiteit op sociale media. Hofman, bekend van haar onderzoek naar tech en internetcultuur, kiest deze keer voor een literaire benadering om dezelfde wereld onder de loep te nemen.

Video niet beschikbaar

Iedereen wil Josephine zijn

Het hoofdpersonage, Eva (niet toevallig dezelfde naam als de auteur), is geobsedeerd door haar oud-klasgenoot Josephine. “Josephine is iemand die altijd perfect lijkt. Eva wil net zo zijn, maar raakt daardoor juist steeds verder verwijderd van zichzelf.” Hofman legt uit dat het boek een parodie is op hoe mensen, zowel online als in het echte leven, zichzelf voortdurend spiegelen aan anderen. “In die constante zoektocht verlies je jezelf.”

Eva’s extreme pogingen om zichzelf te veranderen, worden direct duidelijk in de openingsscène van het boek, waarin ze een pijnlijke waxbehandeling ondergaat. “Het boek begint bij de kern: wat zijn we bereid om onszelf aan te doen om te worden wat we denken te moeten zijn?”

De zoektocht naar perfectie

Hofman ziet de worsteling van haar personage als representatief voor haar generatie, die in de greep is van sociale media. “Het is tragisch, maar ook komisch. Je hebt een huis, een baan, het gaat goed, maar je blijft ontevreden omdat je niet dat perfecte beeld kunt bereiken dat je online ziet,” zegt Hofman. “We vergelijken onszelf constant en vragen ons af of we wel goed genoeg zijn. Maar uiteindelijk worden we allemaal min of meer hetzelfde.”

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie